commons.wikimedia/Andrew Butko
Donjeck (Foto: Arhiva)

Sednica kontakt grupe za rešavanje situacije na istoku Ukrajine održava se u Minsku. Tekst formule su potpisali učesnici iz Ukrajine, dve republike iz Donbasa, Rusije i OEBS.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je potvrdio da je Kijev potpisao „formulu Štajnmajera“ i da će biti napravljen novi zakon o specijalnom statusu Donbasa, koji će sadržavati ovu „formulu“.

Po njegovim rečima, „formula“ podržava održavanje izbora na teritoriji koju Kijev ne kontroliše po ukrajinskom zakonu, nakon čega će na snagu stupiti zakon o specijalnom statusu Donbasa, ako posmatrači OEBS-a konstatuju da su održani po standardima OEBS.

Povlačenje trupa iz sela Petrovsko i Zoloto u Donbasu će biti održano 7. oktobra, saopštio je specoijalni predstavnik OEBS Martin Sajdik. Na sastanku nije bilo razgovora o razmeni zarobljenika po formuli „200 na 70“.

Podsetimo – „Štajnmajerova formula“, koju je formirao Frank-Valter Štajnmajer, bivši nemački predsednik, bivši predsedavajući OEBS i bivši ministar spoljnih poslova Nemačke, definiše mehanizam za donošenje zakona o posebnom postupku lokalne samouprave u određenim oblastima Donjecke i Luganske oblasti i privremeno na dan izbora i na stalnoj osnovi – nakon objavljivanja izveštaja OEBS o izbornim rezultatima.

2 COMMENTS

  1. Ovaj način učitavanja vesti nije praktičan.Budite ljubazni pa vratite na stranice,jer ovako pročita se jedna vest i odmah se vraća na početak.Hvala na razumevanju.Ovde vam se obraćam jer ne znam gde bih drugde.pozdrav.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here