Grad Banjaluka
Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković

Istekom prvih 365 dana ispunili smo 85 odsto datih obećanja i ostalo nam je još 15 odsto. Uveren sam da ćemo to sve učiniti 2022. i u prve dve godine završiti sve što smo obećali, rekao je u intervjuu za “Nezavisne” Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

– Napravili smo ogroman zaokret na svim poljima, na polju finansija 37 miliona KM je veći budžet, 12 miliona KM vraćenih kredita i najveće uštede s najvećim prihodima – kazao je, između ostalog, Stanivuković.

Prošlo je godinu dana Vašeg mandata. Šta je, po Vašem mišljenju, najviše obeležilo prvu godinu mandata?

– Napravili smo ogroman zaokret na svim poljima, na polju finansija 37 miliona KM je veći budžet, 12 miliona KM vraćenih kredita i najveće uštede s najvećim prihodima. Što se tiče građanskih prava, Trg Krajine je slobodan, govornica je postavljena za sve koji žele da iskažu svoj stav. Grad je bez podela, svi imaju svoj stav, načelnici, odnosno potpisnici ispred Odeljenja su ljudi iz SNSD i drugih stranaka, ili oni koji nisu ispred stranaka. Na polju infrastrukture počeli smo projekte na gradnji mosta u Česmi, a tu su i nastavak mosta u Docu, obnova mosta u Trapistima, most u Kaluđericama, šest infrastrukturnih najvažnijih pravaca gdje smo sredstava obezbedili, i to za Motike, Šargovac, Kuljane, Priječane, Debeljake i Srpske toplice. Dobijamo prvi urbanistički plan nakon 40 godina i najveći gradski park.

Ostvarene su velike uštede, a Banjaluka dobija budžet koji je najveći u istoriji. Koliko je bilo zahtevno i izazovno raditi u ovakvoj situaciji?

– Trebalo je samo domaćinsko poslovanje prema gradu. Prema budžetu grada sam osetljiviji nego prema sopstvenom, jer u sopstvenom mogu pogrešiti i više novca potrošiti, a prema javnom to nemam pravo. Dovoljno je reći podatak da “Vodovod”, koji mi danas vodimo, ima mesečnu dobit sličnu kao što je prethodni direktor imao godišnju. Mi smo to uradili ne zato što smo našli nove poslove ili imamo više potrošača, sve je isto kao pre, samo se ne krade i to je suština onoga što radimo.

Izbori su u oktobru, a PDP je za jednu od inokosnih funkcija predložio Jelenu Trivić. Kakva će biti Vaša uloga na predstojećim izborima?

– Spreman sam da dobijem od šireg kolektiva ličnu ulogu u predstojećim izborima. Ona se mogla ogledati kao jedna od inokosnih pozicija, na jednoj od lista ili prosto da budem uključen kao pojava, a i da ne budem na jednoj od lista. Srećan sam i ponosan što je Jelena predložena i glasao sam za takav predlog. Moja ideja je da verujem u promene, da širim promene. Neki su mislili da ovoliko radim jer sam želeo da budem kandidat, a evo videćete da ću 2022. još više raditi i da će biti još produktivnija od ove godine – zaključio je Draško Stanivuković.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here