Tanjug/AP
Premijer Slovačke Robert Fico

Stanje slovačkog premijera Roberta Fica posle atentata u sredu i dve operacije je stabilizovano, ali i dalje teško, tako da prevoz iz bolnice u Banskoj Bistrici u Bratislavu ili inostranstvo sada ne dolazi u obzir, saopštili su danas slovačka ministarka zdravlja Zuzana Dolinkova i vicepremijer, ministar odbrane Robert Kalinjak.

– Razgovaramo sa premijerom uz ograničene mogućnosti. Te povrede su iscrpljujuće. Potrebno mu je što više odmora i prostor za lekare koji rade na tome da njegovo stanje krene ka povoljnoj prognozi. Još uvek nismo pobedili – kazao je Kalinjak na konferenciji za novinare u Ruzveltovoj bolnici gde leži premijer.

Vicepremijer i najbliži Ficov saradnik rekao je da narednih dana zbog teškog stanja ne dolazi u obzir da premijera prevezu na dalje lečenje u Bratislavu ili inostranstvo odakle je stiglo mnoštvo ponuda pomoći.

– Ne mislim da ga trenutno čeka dalja operacija. Nisam lekar, ali upravo jučerašnja je potvrdila da je prva obavljena dobro i treba da spreči dalje komplikacije. Rizik je veliki i stanje je ozbiljno, jer posle takvih povreda reakcija organizma može da ima mnogo komplikacija. Kritično je četiri do pet dana. Možda ćemo sutra biti veći optimisti – rekao je Kalinjak.

Vicepremijer je podsetio da je prognoza prvog dana, u sredu kada je u mestu Handlova u centralnoj Slovačkoj 71-godišnji Slovak Juraj Cintula ispalio pet hitaca iz pištolja u premijera, bila jako loša, jer pucnji u stomak obično završavaju fatalno.

Kalinjak je naglasio, povodom reči mađarskog premijera Viktora Orbana da će Robert Fico jako nedostajati u narednim mesecima zbog dešavanja u Evropskoj uniji i rata u Ukrajini, da se ništa ne menja na tome kakvu politiku vodi slovačka vlada, iako je premijer u bolnici, a da vladu glavni zadatak čeka kod kuće.

„Moramo da naučimo ponovo demokratiju da hoda. Fica su častili najgorim epitetima, govorili zaustavimo zlo. Kakvo zlo? Vlade desnice su se uvek raspadale i frustracija iz njihovog neuspeha izrodila se u atentat. Treba da se vratimo u 2010. godinu kada su se svi osećali dobro, političari, nevladine organizacije, mediji“, rekao je Kalinjak.

Vicepremijer i ministar odbrane dodao je da je sada neophodno da država funkcioniše, a da društvo ima sigurnost.

1 COMMENT

  1. SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMLJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here