Youtube/RTV Vojvodine
Peter Stano

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je danas da EU ne postavlja veštačke rokove, a da Beograd i Priština odlučuju kada će biti spremni da dođu do konačnog datuma za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

Stano je to rekao u intervjuu za albanski ABC, komentarišući tvrdnje Prištine da je krajnji rok za postizanje sporazma mart 2023. godine.

Upitan o mogućnosti da EU okonča pregovarački proces, u slučaju da jedna ili druga strana blokira proces, Stano je rekao da je “u prirodi EU da se fokusira na rezultat, a ne na neuspeh”.

Stano je naglasio da sporazum o registarskim tablicama, postignut ove nedelje “zaista utire put za krucijalni rad” na daljem procesu normalizacije između Beograda i Prištine.

On je rekao da je visoki predstavnik EU pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u Brisel i izrazio nadu da će oni uspeti da dođu, preneo je Reporteri.

“Nadam se da će uspeti da dođu, da nastavimo u pozitivnom duhu koji je postignut ove nedelje i iskoristimo ovaj zamah da idemo napred”, kazao je Stano.

Prema njegovim rečma, to se ne radi za Evropsku uniju, već za interese građana takozvanog Kosova i Srbije, za početak zaustavljanja eskalacije situacije i izvlačenje koristi iz evropske perspektive.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here