Youtube/RTV Vojvodine
Peter Stano

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je da se i dalje proučavaju odgovori Beograda i Prištine na nemačko-francuski predlog, ali da je trenutni prioritet deeskalacija situacije na Kosovu.

On je istakao da Kosovo ima jasnu obavezu da formira zajednicu srpskih opština i upozorio da dešavanja na Kosovu mogu da imaju posledice na ceo region.

– Jasna je obaveza Kosova da odmah uspostavi ili odmah preduzme korake za uspostavljanje zajednice srpskih opština. Ovo je obavezujuća zakonska obaveza Kosova i kontinuirani neuspeh njenog ispunjavanja ne samo da potkopava princip vladavine prava, već šteti reputaciji i kredibilitetu Kosova – rekao je Stano na konferenciji za medije.

Portparol je rekao da smo poslednjih dana videli veoma opasnu eskalaciju koja rizikuje da ugrozi ono što je postignuto kroz godine teškog rada. Apelovao je na obe strane da se potrude da pronađu evropsko rešenje i istakao da je i na Beogradu i na Prištini sada da ispune svoje obaveze iz Briselskog sporazuma.

– Ovo ima posledice i za ceo region. Apelujemo na obe strane da pronađu evropsko rešenje – kazao je Stano.

Dodoa je da je ispunjavanje obaveza i povratak dijalogu izlazi iz trenutne situacije i put koji vodi ka evropskoj perspektivi Srbije i Kosova.

Odgovarajući na novinarsko pitanje šta misli pod posledicama na ceo region Zapadnog Balkana, on je obasnio da se svaka lokalna nestabilnost širi na ceo region, ističući primer Ukrajine i Rusije.

– Ako imamo još jedno žarište na evropskom tlu, niko ne može da spreči razbuktavanje incidenata koji mogu da dovedu do nasilja. Ako se nešto dešava neizbežno će imati posledice po region. To Evropska unija ne može sebi da dopusti, Srbija i Kosovo to sebi ne mogu da dozvole, region to sebi ne može da dozvoli – istakao je Stano.

 

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here