Kosovo Online
Administrativni prelaz Jarinje

Portparol EU Peter Stano rekao je da je Brisel ranije ove nedelje “bio obavešten, ali ne i konsultovan” o planovima vlasti u Prištini koje se odnose na registarske tablice i slobodu kretanja na teritoriji KiM, o čemu je specijalni predstavnik Miroslav Lajčak razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

– Prema sporazumima iz dijaloga o slobodi kretanja iz 2011. i 2016. godine, Kosovo ima pravo da postepeno ukine KM tablice (koje izdaje Srbija). Sporazumi su jasni da se na Kosovu koriste samo tablice koje izdaje Kosovo – naveo je Stano.

On dodaje da je “važno da se za implementaciju ovog plana da dovoljno vremena”, i da se on “priprema i sprovodi uz bliske konsultacije sa građanima i u skladu sa dobrom evropskom praksom”.

– Sloboda kretanja je kamen temeljac Evropske unije. Očekujemo da i Kosovo i Srbija promovišu slobodu kretanja u regionu, da deluju konstruktivno u tom pogledu i da ne postavljaju bilo kakve nerazumne prepreke koje bi ograničavale slobodu kretanja – poručio je Stano.

On je u ime EU ponovio poziv “obema stranama” da koriste dijalog koji vodi Unija kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja, uključujući i ona u vezi sa slobodom kretanja i registarskim tablicama.

– EU očekuje da i Kosovo i Srbija neguju okruženje pogodno za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju u korist svojih građana. Ovo je ključno za postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji njihovih odnosa, na šta bi strane sada trebalo da se u potpunosti fokusiraju – zaključio je Stano.

18 COMMENTS

      • Kosovo je Srbija – reče Gutereš Putinu :)))) a umrla je zabluda kosovskih kriminalaca da će uz diler-CIA da naprave kvazi državu. Istina je jedna – pomirite se više sa tim da Kosovo ne postoji kao država i napravite dogovor sa Srbijom o širokoj autonomiji i ekonomskoj saradnji u Open Balkanu koja će Albancima i Srbima doneti mir i prosperitet na KiM. A što se mene tiče, možete da čekate i oktobar kada će Bajden izgubiti na izborima u SAD,pa zimu sa socijalnim nemirima u EU, pa propast dolara i raspad NATO-a…čekajte…i Srbija čeka da se dozovete pameti.

  1. Vratite pregovore u UN PODHITNO. Jel i ovo usaglasavanje sa spoljnom politikom EU??? MRZIM EU!!! Drazi mi je Otvoreni Balkan nego ovaj zapadni sljam.

  2. Ne fantaziraj se bez veze! Znas vrlo dobro da je Kosovo odavno Samostalna Drzava! Od Kumanovskog sporazuma sto je Srbija Potpisala. U Srbij se treba Dokumentativno i Demokratski Raditi! A ne sa lazima Fantazijama i babskim pricama.

    • Demokrato, tvoj Bajden ima 15% podrške u SAD – nikad manje !!! Kosovo nije u UN , tako da su fantazije o samostalnoj državi samo u tvojoj glavi. Po Kumanovskom sporazumu i 1244 vratiće se srpska vojska i policija na Kosovo i Metohiju…dogodine u Prizrenu !!!

  3. A ti, Stano, nemaš pravo glasa! Ovo me podseća na jednog vratara u poduzeću, koji je govorio, ja i direktor smo odlućili!

  4. Kosovo i metogija je bilo i ostalo i bice uvek srpsko.rezolucija 1244 je kristalno jasana i vazeca ali treba je sprovedti u potpunosti vratiti nasu vojsku na granice drzace srbije!!!!!!

  5. Bit ce kako bubanj kaze. Ili ona stara koja ocigledno vazi i u ovom digitalnom vremenu: “Vezi konja gde ti aga kaze”
    Srbija je mala zemlja, sa visemilionskom dijasporom, malih politickih i financijskih mogucnosti. Srbija je zemlja svih Srba. Na veliku zalost, Srbija je devedesetih sve ratove izgubila. Deytonom se RS smanjio i postao “manji entitet” u sklopu RBiH, RSK je nestala zajedno sa Kniskom tvrdjavom i Zapadnom Slavonijom, Kosovo smo izgubili, bili 1999 bombardovani….sad nam zavrcu usi kako stignu, ovsni smo o Rusima, Arapima, Turcima, o EU – bili ili ne bili protiv te tvorevine, zato je svako sepurenje i junacenje smesno. Moze po portalima ali u gruboj stvarnosti – nemamo sanse.

    • У грубој стварности : Руси напредују у Украјни, САД и ЕУ улазе у рецесију, аеродроми блокирани, штрајкови и социјални немири у ЕУ, Бајден има 15% подршке и скоро сигурно губи на полу-изборима на јесен у САД, Шкотска најављује референдум о независности 2024. год, БРИКС се шири и прави нову валуту…а НАТО на челу са Енглезима се шепури и јуначи по порталима !
      а Србија… Србија је одувек била територијално мала – а Османлијско царство је било моћно и велико, и Аустро-Угарска је била моћна и велика и Хитлер је био моћан и велики и НАТО је моћан и велики….предаја и заборав нису опција за Србе – то зна и Кисинџер!

  6. Vidite koliko eu je na njihovoj strani a nasi se udvaraju toj istoj. Dosta je bre puknice nam svima film.

  7. Smijesno
    Kosovo je drzava htjeli vi to ili ne kao i Bosna a Hrvatska ce spojiti bljesak i oluju i rasturiti srbiju na 3 djela .Jedan dio za Kosovo jedan za Bosnu a ostatak 50 % ce pripojiti Hrvatska 😉

    • Hrvatska mala drzava uska je na kartu a ima realno manje od 2.9 miliona STANOVISTVO hrvatska se predala ili bolje receno prodala da nemci moze za sitan novac na mora

  8. Druze Paveliću, kada dodju Rusi, Srbija izlazi na more koje nam je gospodin Broz oteo. Samo polako……

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here