EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je danas da je EU sa žaljenjem konstatovala da vlasti u Prištini nisu dozvolile ustaljenu praksu da se kosovskim Srbima dozvoli da glasaju na KiM, kao i da ta odluka nije u skladu sa duhom dijaloga, principom zaštite prava nevećinskih zajednica i izgradnje poverenja između Beograda i Prištine.

On je za Tanjug rekao da će zbog toga srpski birači morati da putuju u gradove na jugu centralne Srbije da bi glasali na predstojećim parlamentarnim izborima 17. decembra.

– EU preporučuje da se nastavi sa ustaljenom praksom da se kosovskim Srbima dozvoli da glasaju na Kosovu tokom srpskih parlamentarnih izbora 17. decembra, uz fasilitaciju OEBS-a. Očekujemo da se Kosovo i Srbija dogovore o modalitetima koji će omogućiti da se to dogodi, u dobroj veri i duhu kompromisa. EU podržava sve napore koji imaju za cilj omogućavanje kosovskim Srbima da učestvuju u demokratskim procesima. Kao takvi, od suštinske je važnosti da srpski birači sa pravom glasa sa prebivalištem na Kosovu mogu da ostvare svoja osnovna prava i daju svoj glas na predstojećim srpskim parlamentarnim izborima – naglasio je Stano.

1 COMMENT

  1. Gospodine Stano, prvo ne postoje Kosovo i Srbija, nego Priština i Beograd, a drugo Srbi žive u okupiranoj južnoj srpskoj pokrajni, a kada je teritorija okupirana onda nema zaštite prava domicijalnog stanovništva već samo volje saradnika okupatora !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here