Vesti

Nacionalni projekat organizacije “Bolje rentiranje” istražuje koliko su hladne australijske kuće, a nadgleda 70 iznajmljenih lokacija tokom zime.

Organizatori su obezbedili zakupcima posebne uređaje, kako bi testirali koliko je često temperatura u njihovim domovima bila ispod 18 stepeni Celzijusa.

Ova brojka, inače, preporuka je Svetske zdravstvene organizacije za sigurnu i dobro balansiranu unutrašnju temperaturu domova tokom zimskih dana.

Dosadašnji rezultati su zabrinjavajući. Naime, u iznajmljenoj kući u Sidneju, stanari su jednu noć ostavili tri uključene grejalice, kako bi zabeležili koliko su uspeli da je zagreju.

Temperatura se povećala na svega 17 stepeni.

I drugi stanari, koji učestvuju u projektu, takođe se bore da zagreju domove na preporučeni nivo, kaže Džoel Dignam, osnivač i izvršni direktor organizacije ”Bolje rentiranje“.

– Čak i u nekim, relativno toplijim delovima Australije, prosečne temperature su veoma niske. U NSW i Viktoriji, prosečna temperatura u objektima za iznajmljivanje koje pratimo i dalje je ispod 18 stepeni – naglasio je Dignam.

Uređaji za praćenje temperature daju danonoćne podatke sa 70 lokacija, dok delovi okruga trpe neuobičajeno hladnu zimu.

U prve dve nedelje, podaci su pokazali da je u kućama bilo ispod 18 stepeni Celzijusa u 70 odsto vremena.

Ema Bejker, koja vodi istraživačku grupu za stanovanje i zdrave gradove na Univerzitetu Adelejd, smatra da su podaci zabrinjavajući, ali ne i iznenađujući.

Naime, oni se poklapaju sa studijom iz 2019, u kojoj je učestvovala i koja je pogledala 35 domova u Južnoj Australiji. Nijedan od njih nije dostigao 18 stepeni zimi.

– Energija je nekada bila jeftina, tako da su australijske kuće u osnovi bile dizajnirane kao “zimski satori” u koje ste mogli da upumpate mnogo energije tokom zime i da ih zagrejete – istakla je profesorka Bejker.

Međutim, to više nije opcija za mnoge zakupce, jer računi za struju rastu. Istraživači takođe, pokazuju veće interesovanje za veze između hladnih domova i zdravlja.

– Znamo da stanovanje u hladnim prostorima utiče na krvni pritisak i povećava rizik od kardio-vaskularnih bolesti, a očigledno i respiratornih bolesti – naglasila je profesorka i dodala da ono što posebno zabrinjava, jeste uticaj hladnoće na mentalno zdravlje.

Učesnici projekta “Bolje rentiranje” su upitani o uticaju temperature u domovima na njihovo zdravlje i dobrobit. Njih 10 od ukupno 56, pomenuli su probleme sa mentalnim zdravljem.

Profesorka Bejker kaže da rad Australijskog centra za istraživanje stanovanja pokazuje da život u hladnim domovima može da izazove mentalne probleme i kod zdravih osoba.

Džoel Dignam smatra da projekat pokazuje potrebu za postavljanjem minimalnih standarda za grejanje i izolaciju zakupljenih objekata širom zemlje.

Ukazuje na novi minimalni standard u Viktoriji, koji obavezuje da se energetski efikasni (fiksni) grejači instaliraju u nekretnine za iznajmljivanje do 2023, i predlog Australijske Prestone Teritorije za minimalne standarde za izolaciju plafona.

Australijski institut za nekretnine (REIA) protivi se obaveznim standardima.

Predsednik REIA, Hejden Grouvs, upozorava da bi to primoralo neke vlasnike da napuste tržište, što bi na kraju podiglo cene zakupa.

– Može da bude teško i skupo rekonstruisati zgradu, kako bi bila energetski efikasnija, ako je određene starosti. Ako odredite ovakve stvari, nailazite na problem da vlasnici smatraju da je to još jedan trošak koji moraju da pokriju, pa će radije prodati nekretninu – naglašava Grouvs.

Umesto toga, on podstiče stanare da zamole stanodavce da izvrše izmene i potencijalno ponude pomoć u instalaciji ili plaćanju za njih.

Korisni saveti

Ukoliko vam zatreba pomoć, postoje trikovi kojima možete da pokušate da zagrejete  dom, kao što su izolacija prozora, unutrašnje prostirke i postavljanje “zmija” na vratima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here