Pixabay.com

Bilo da se spremate za 1. maj ili razmišljate o dobrom roštilju za Uskrs, čak i ako niste neki ekspert uz ove savete ćemo vam olakšati pripremu savršeno sočnog roštilja.

Jedna od najbitnijih stvari je svakako vatra i odabir pravog mesa – najbolje bi bilo da na gril bacite svinjsko ili pileće, ali ne baš i juneće meso jer ume da bude žilavo.

Što se tiče vatre, meso stavite na gril tek kad se napravi dobar žar, za to je dobro koristiti ćumur i nikako ne dozvolite da neki slučajni plamen direktno dodirne meso.

Dobra stara caka je da te plamičke gasite pivom, odnosno da poprskate par kapi, jer ako i prelijete malo preko mesa ono će mu dati posebnu sočnost i aromu.

Da se meso ne bi lepilo za rešetke, najpre ih premažite nekom masnoćom – najbolje slaninom ili prosto nauljite neku tkaninu i dobro premažite gril.

Pre stavljanja na roštilj, meso držite u marinadi minimum pola sata pre pripreme, ali dobro ga ocedite od viška marinade kako ne bi ona sama izazivala plamičke vatre koje nikako ne želite.

Imamo super recept za marinadu od koje će meso biti baš sočno i ukusno, i bilo bi dobro da ovako marinirano meso držite nekoliko sati u frižideru:

100 ml ulja
1 crni luk
1 kašičica mlevene paprike
400 ml piva
2 kašičice soli
1/2 kašičice bibera
4 čena belog luka
4 kašičice suvog biljnog začina
1 veza peršuna

Beli luk iseckajte što sitnije i stavite u posudu u kojoj ćete sjediniti sa pivom, začinskom paprikom, uljem, seckanim crnim lukom, iseckanim peršunom. U šerpu/posudu ređajte red mesa, red marinade sve dok ne istrošite sve, s tim da poslednji red naravno bude marinada koja će lepo preliti sve meso.

Ukoliko želite i koje povrće da izgrilujete, najbolje je da ih ne stavljate direktno na rešetku već u aluminijumsku foliju, i to povrće bogato sokovima kako bi ostalo sočno, kao što su: tikvice, paprika, pečurke…

2 COMMENTS

  1. Nista se ne stavlja na meso do Vaskrsa, ugledajmo se ako vec ne na najveceg svetog Savu , onda na jednog od najvecih savremenika medju nama ,naseg velikog i svetog Patrijarha Pavla.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here