Stari muzej, novi sjaj

0

Muzej Vuka i Dositeja na Dorćolu

U prizemlju zdanja u Gospodar Jevremovoj ulici smeštena je stalna postavka posvećena Dositeju sačinjena od prvih izdanja njegovih knjiga, prepiski, portreta i skulptura.

 

Pušenje ili zdravlje?

 

Kao kuriozitet, domaćoj publici će prvi put biti prikazan pušački pribor Vuka Karadžića koji je svojevremeno poklonio pančevačkom proti i pesniku Vasi Živkoviću.

 

Vukov sekač za cigare je 60-ih godina prošlog veka nepoznata Beograđanka poklonila engleskoj slavistkinji dr Moniki Partridž, koja se bavila proučavanjem života i rada Vuka Karadžića.

 

Dobrotom i širokogrudošću Vladislave Ribnikar i Dejvida Norisa, nakon smrti Partridžove, Vukov pušački pribor je vraćen u Srbiju i poklonjen Muzeju Vuka i Dositeja.

Na spratu se nalazi postavka posvećena Vuku Karadžiću koju čine njegovi lični predmeti kao i oni koji su pripadali njegovoj kćeri Mini i porodici.

 

Postavka će posetiocima Muzeja, omogućiti da se kroz lične predmete, portrete i knjige upoznaju sa delatnoću dvojice velikana srpske kulture, saopštio je Narodni muzej, u okviru kojeg deluje i Vukov i Dositejev.

 

Stalna postavka će biti upotpunjena touchscreen informativnim pultom putem koga će zainteresovani moći da zavire u prostor muzejskog depoa i upoznaju se sa delom kolekcije koji nije izložen na stalnoj postavci.

 

Reč je o digitalnom prikazu prvog celovitog kataloga kulturnih-istorijskih dobara koja se čuvaju u Muzeju.

 

Promocija te publikacije najavljena je za kraj februara u sklopu obeležavanja Dana muzeja.

 

Muzej Vuka i Dositeja najavio je i stručna vođenja kroz postavku, edukativne radionice za najmlađe, kao i sadržaje za slepe i slabovide osobe.

 

Sanacija međuspratne konstrukcije Muzeja Vuka i Dositeja, zdanja koje je kulturno-istorijski spomenik nulte kategorije u centru Beograda, počela je u julu 2009.

Zdanje u kojem se nalazi Muzej Vuka i Dositeja podignuto je u prvoj polovini 18. veka, najverovatnije za beogradskog defterdara i predstavlja tipičan primer turske gradske stambene arhitekture.

 

To je najstarija sačuvana stambena zgrada u Beogradu, jedina tog tipa na Balkanu, a zbog veoma lošeg stanja radovi na sanaciji su odavno bili neophodni.

 

Vukov i Dositejev muzej deluje u sklopu Narodnog muzeja, koji je zatvoren već godinama zbog rekonstrukcije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here