pixabay.com

Parlament je usvojio JobMaker, kreditnu šemu za zapošljavanje mladih, ali bez dodatnih mera zaštite za starije Ozije, kako ne bi ostali bez posla.

Program JobMaker predviđa 200 dolara nedeljno za poslodavce koji ponude posao nezaposlenima ispod 30 godina i 100 dolara za ljude od 30 do 35 godina. Minimalan broj sati je 20 nedeljno, a na ovaj način je planirano da se otvori novih 45.000 radnih mesta.

Senat je ranije glasao za zaštitu starijih radnika od otpuštanja, za slučaj da poslodavci reše da iskoriste vladin program JobMaker i otpuste ih ili im smanje broj radnih sati, kako bi zaposlili mlađe.

U jednom trenutku se činilo da vladina šema, JobMaker, neće ni proći Parlament bez mera koje bi trebale da zaštite starije zaposlene. Međutim, dva senatora One Nation su u sredu uveče promenila mišljenje, i Morisonova vlada je zabeležila parlamentarnu pobedu.

Nakon sastanka lidera One Nation, Poline Henson i državnog blagajnika Džoša Frajdenberga, ona i stranački kolega, Malkom Roberts, odustali su od amandmana. Tako je vlada iskoristila Donji dom za odbijanje promena, vraćajući zakon nazad u Gornji dom.

Šta su predviđali amandmani?

Amandmani koji su predložili Laburisti i Zeleni, bile su zaštitne mere koje bi, prilikom dobijanja kredita, diskvalifikovale poslodavce za koje je utvrđeno da su otpustili radnike da bi dobili isplatu.

Vlada se usprotivila promeni zakona kako bi se dobila dodatna zaštita, tvrdeći da postojeći zakoni daju radnicima šansu da ospore otpuštanja.

Vlada je usvojila plan JobMaker, prilikom donošenja ovogodišnjeg budžeta i planirala da izdvoji četiri milijarde za zapošljavanje mladih. Odluku je zasnivala na zvaničnim podacima Australijskog biroa za statistiku (ABS) o platnim spiskovima. Oni pokazuju da su radnici u dvadesetim godinama pretrpeli najveći udeo u gubitku posla.

Međutim, isto tako je zabeležen visok udeo poslova koje su radnici izgubili u 60-ima i stariji. Osim toga, radnici u zrelim godinama bili su u velikoj meri zastupljeni u redovima nezaposlenih i pre nego što je nastupila recesija.

Šta kažu stručnjaci?

Profesor Merijen Berd, šef katedre za radne i organizacione studije Univerziteta Sidnej je mišljenja da “kredit za zapošljavanje” predstavlja podsticaj za poslodavce da “odaberu ljude određenog uzrasta” i podstaknuće zapošljavanje mlađih, koji traže posao, u odnosu na starije nezaposlene. Kako je istakla, to je “pristrasnost koja je namerno ugrađena u dizajn programa”.

Navodno, Vlada je uspostavila kontrolu kako bi zaustavila poslodavce da starije, skuplje radnike, zamenjuju mlađim, jeftinijim koji privlače subvenciju.

Ipak, stručnjaci za tržište rada su mišljenja da će biti teško zaustaviti poslodavce da odbace starije radnike u korist mlađih regruta, čiji se troškovi u velikoj meri subvencionišu kreditom za zapošljavanje, posebno na radnim mestima koja koriste povremene radnike.

Zato profesor Endrju Stjuart, stručnjak za radno pravo Univerziteta Adelaida smatra da će u praksi biti teško sprovesti kontrolu primene ovih mera.

Šta su tražili sindikati?

Sindikati i Savet starijih su, takođe, upozoravali da poslodavci zbog ovih subvencija mogu da nanesu štetu starijim radnicima.

Naime, sindikati su pozdravili meru podsticanja zaposlenosti mladi, ali su upozorili na neophodnost mera zaštite, dok su unije poslodavaca ukazivali na činjenicu da to možda neće biti dovoljno da firme ponovo krenu da zapošljavaju.

To je i dovelo do amandmana koji su predložili Laburisti i Zeleni za zaštitu radnih mesta starijih radnika. Za Laburiste šema nije bila “pravilno regulisana”. Opozicija je želela da zna kako će se sprečiti da ljudi stariji od 35 godina izgube broj sati ili posao, i budu zamenjeni onima koji imaju pravo na subvencije.

Trezor tvrdi da će postojeći zakoni o zabrani nepravednog otpuštanja i starosne diskriminacije, sprečiti poslodavce da otpuste starije radnike. Premijer Skot Morison je otišao i korak dalje, tvrdeći u medijima da poslodavci ne mogu da otpuste postojeće osoblje i dobiju subvenciju.

Sada se zna da zakon ne predviđa ništa od toga. Poslodavac je uslovljen samo povećanjem ukupnog broja zaposlenih i iznosa koji se troši na zarade, dok u zaštitnim mehanizmima za posao ne postoji ništa što bi ih sprečilo da smanje broj sati ili otpuste postojeće osoblje.

Iako je donet na osnovu podatka da su u septembru mlađi imali stopu nezaposlenosti od 10,2% u poređenju sa 6,9% za celokupno stanovništvo, stručnjaci i opozicija upozoravaju da JobMaker može da pogorša krizu nezaposlenosti.