Kosovo online

Otpravnica poslova SAD pri Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju Kortni Austrijan rekla je da Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju pregovarački proces između Kosova i Srbije, kao i demokratsku budućnost i mir na Zapadnom Balkanu.

Austrijan je istakla važnu ulogu Srbije i Kosova tokom dijaloga.

– SAD prepoznaju važnu ulogu Srbije. Podstičemo Srbiju da preduzme korake za normalizaciju odnosa sa Kosovom. SAD u potpunosti podržavaju dijalog između Kosova i Srbije, koji vodi Evropska unija, a čiji je cilj sveobuhvatni sporazum o normalizaciji, koji bi se trebao fokusirati na međusobno priznavanje. Shvatamo da će biti potreban kompromis sa obe strane. Status kvo stvara nestabilanost i zaustavlja Kosovo i Srbiju – rekla je Austrijan.

Znamo da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi srpski zvaničnici posvećeni značajnom napretku u reformama vladavine prava 2021. godine i podstičemo Srbiju da preduzme strukturne reforme, neophodne da bi se osigurala nezavisnost pravosuđa, dodala je.

– Ustavne promene u vezi sa pravosuđem su ključne za izgradnju istinski nezavisnog sudstva, bez političkog uticaja. Transparentno medijsko okruženje je od ključne važnosti za demokratiju. Verujemo da srpska vlada može zauzeti odlučniji stav i pokazati da pretnje i napadi na novinare neće biti tolerisani. Ne bi smele da se dozvole pretnje civilnom društvu i pokušaji da se NVO sektor prikaže kao neprijatelj vlade ili Srbije – rekla je Austrijan.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here