Statut Vojvodine – put u secesiju ili ne?

0

 

Šef poslaničke grupe “Napred Srbijo” Tomislav Nikolić je u toku rasprave kazao da je Predlog zakona proistekao iz Statuta Vojvodine, a ne obratno i ocenio da se ta dva akta, iako se tvrdi da su usklađena, u osnovnim odredbama razlikuju.

On je rekao da se radi o “prikrivenoj državi” i da ćemo u budućnosti imati “ministre za područje van Vojvodine”, da zajedničke oblasti ostaju samo policija i vojska, a da se ne zna ni da li će Vojvodina imati Vladu ili Izvršno veće.

Šefica poslaničkog kluba "Za Evropsku Srbiju" Nada Kolundžija smatra da su i Predlog zakona o nadležnostima Vojvodine kao i Statut te pokrajine u skladu sa Ustavom Srbije i da oni predstavljaju obavezu koja proizlazi iz Ustava.
"Nema ničeg spornog u predloženim aktima i plašenje građana da ti predlozi sadrže elemente državnosti koji će dovesti do dezintegracije i cepanja Srbije, osim što su politički neodgovorni, nisu ni utemeljeni", rekla je Kolundžija.

On je dodao da je i ovo jedan od razloga što naprednjaci traže vanredne parlamentarne izbore, navodeći da bi oni koji su glasali za Sporazum Ahtisari-Černomirdin, kao i oni koji su glasali za Beogradski sporazum i doveli do udaljenja Kosova i Metohije od Srbije i otcepljenja Crne Gore iz Državne zajednice, “sada da odlučuju o stepenu autonomije Vojvodine”.

Ovlašćeni predstavnik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić ocenio je da se Predlog zakona prilagođavao Statutu, iako je, po Ustavu, zakon nadređen svakom podzakonskom aktu.

“U Nemanjinoj 11 (sedište Vlade Srbije) došlo je do resavske škole i zato danas ne može da se govori o ovom zakonu, već ni o Statutu. Imamo bizaran doprinos Srbije pravnoj praksi, jer se prvo pravio podzakonski akt, a zatim predlog zakona o nadležnosti, koji su vrlo separatistički”, rekao je Samardžić.

Prema njegovim rečima, u Vojvodini se “ponovo stvara i povampiruje san o Brionskoj Vojvodini u Brionskoj Jugoslaviji”.

Samardžić je takođe zamerio premijeru Mirku Cvetkoviću što u obrazloženju nije pomenuo Statut Vojvodine.

On je ocenio da Statut ima “strukturu kvaziustavnog akta, da po sadržaju podseća na Ustav, jer utvrđuje teritoriju Vojvodine kao da je Vojvodina zasebna teritorija, preuzima na sebe pravo da autonomno odredi simbole, imovinu, glavni grad Vojvodine, izvore prihoda i finansiranje ….

Samardžić je takođe naglasio da statuti nemaju preambulu, dok sa druge strane ustav ne poznaje izraz regija, već samo pokrajina.

 

Cvetković: Predlog u skladu sa Ustavom

 

Premijer Mirko Cvetković je predstavljajući predlog zakona poslanicima parlamenta Srbije kazao da se nadležnosti AP Vojvodine mogu podeliti u dve grupe.

Prva grupa su izvorne nadležnosti kojima je utvrđeno da autonomne pokrajine u skladu sa zakonom uređuju pitanja od pokrajinskog značaja u Ustavom određenim oblastima, a poverene nadležnosti su one kojim je utvrđeno da Srbija može zakonom poveriti autonomnim pokrajinama pojedina pitanja iz svoje nadležnosti.

On je kazao da je predlog pripremljen u skladu sa ustavnim odredbama kojima je utvrđeno da je državna vlast ograničena pravom građana na pokrajinsku autonomiju i odredbama kojima se uređuje pokrajinska autonomija i pravni položaj autonomnih pokrajina.

Posebno se u pripremi pošlo od odredaba Ustava kojim je utvrđeno da Autonomne pokrajine u skladu sa Ustavom Srbije i svojim statutom uređuju nadležnost, izbor, organizaciju i rad organa i službi koje osnivaju i ustavnih odredbi kojim uređuju pitanja u pojedinim oblastima.

Šefica vladajuće poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić izjavila je da će usvajanje Zakona o nadležnostima Vojvodine i Statuta te pokrajine biti prvi korak do suštinske decentralizacije i regionalizacije Srbije. "Do autonomije Vojvodine dovele su kulturne, istorijske i geografske posebnosti tog dela Srbije", kazala je Grubješićeva.

 

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković izjavio je da je za tu poslaničku grupu najznačajnije da Vojvodina ostane neodvojivi deo Srbije, što je, kako je ocenio, garantovano predložnim Zakonom o utvrđivanju nadležnost i Statutom te pokrajine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here