Tanjug
Aleksandar Bocan-Harčenko

Ruski stav o rešavanju kosovskog pitanja je nepromenljiv i temelji se na Rezoluciji SB UN 1244, napisao je ruski ambasador Aleksandar Bocan Harčenko.

On je za časopis SNS-a “Napredak” napisao u autorkom tekstu da Rusija posebnu pažnju posvećuje situaciji u vezi sa Autonomnom Pokrajinom Kosovo i Metohija u sastavu Srbije.

Razgovor o budućim uzajamnim odnosima između Beograda i Prištine može da da rezultate samo uz striktno poštovanje međunarodnog prava, zakonitih interesa i zabrinutosti kosovskih Srba. Strane same treba da se sporazumeju, a kontraproduktivni su forsiranje “definitivne normalizacije”, nametanje unapred pripremljenih recepata i vremenskih okvira, istakao je ruski ambasador, a prenose “Novosti”.

On je rekao i da je “Rusija opredeljena za razvoj saradnje po širokoj lepezi pravaca” i da “ključan značaj tome daje poverljiv politički dijalog na najvišem nivou”.

“Polazimo od toga da EU, koju je Generalna skupština UN ovlastila da posreduje u dijalogu između Beograda i Prištine, treba da nepristrasno i efikasno ispunjava svoje obaveze i da nastoji da se ostvare ranije postignuti dogovori, koje danas kosovski Albanci otvoreno ignorišu. Prvorazredni značaj imaju formiranje Zajednice srpskih opština i rešavanje pitanja vezanih za izbeglice i interno raseljene”, napisao je Harčenko.

“Podržavaćemo sve napore koji će pomoći Beogradu i Prištini da postignu čvrsto, održivo i obostrano prihvatljivo rešenje. Kao što je u više navrata naglašavao predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, Rusija će se složiti samo sa onim rešenjem koje će zadovoljiti Srbe koji brane svoja zakonita prava na KiM”, dodaje ruski ambasador.

On je rekao i da je tokom nedavnog sastanka sa liderom Srbije Aleksandrom Vučićem u Kremlju, 23. juna, ruski predsednik Vladimir Putin istakao “posebne po svom karakteru, veoma dobre savezničke odnose” između dve zemlje.

“Naše narode ujedinjuju istorijska, duhovna i kulturno-civilizacijska bliskost, iskrene uzajamne simpatije i poštovanje, kao i viševekovno bratstvo po oružju. Moskva i Beograd efikasno sarađuju na različitim međunarodnim forumima, uključujući UN, OEBS, Savet Evrope”, smatra Bocan Harčenko.

“Dinamično i uspešno, strogo u okviru međunarodnog prava, jača ruskosrpska vojnotehnička saradnja. Ostvaruju se, uprkos pandemiji virusa korona – veliki infrastrukturni i energetski projekti zajedničke kompanije NIS, ‘Ruskih železnica’ i ‘Silovije mašini’, obim robne razmene lane je iznosio više od 2,5 milijardi američkih dolara. Dve sestrinske crkve, Ruska i Srpska pravoslavna crkva, razvijaju dijalog čiji su ciljevi održavanje sloge u pravoslavnom svetu i promovisanje mira. Pravi simbol našeg čvrstog duhovnog jedinstva je veličanstveni Hram Svetog Save, a u unutrašnjem uređenju znatan doprinos je dala ruska strana”, piše dalje on.

U tekstu u časopisu “Napredak” ruski ambasador govori i o politici Beograda prema Moskvi:

“Visoko cenimo odgovornu, suverenu politiku Beograda usmerenu ka očuvanju vojne neutralnosti. Važnu etapu predstavlja sklapanje, u junu ove godine, rusko-srpskog međuvladinog Sporazuma o saradnji u borbi protiv terorizma. Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu delotvorno doprinosi uklanjanju posledica elementarnih nepogoda, radi na razminiravanju, organizuje pripreme spasilaca i vatrogasaca”, zaključio je ruski ambasador.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here