commons.wikimedia/Dmitry A. Mottl

Budućnost avio-saobraćaja neizvesna je u Crnoj Gori.

Pregovore sa potencijalnim zakupcima Aerodroma Crne Gore (ACG) trebalo bi nastaviti, a sudbinu Montenegro erlajnsa (MA) vezati za ACG, ili u državnoj avio-kompaniji pokrenuti stečaj kroz reorganizaciju. To je u razgovoru za “Vijesti“ ocenio dugogodišnji privrednik i licencirani stečajni upravnik dr Ilija Kračković, koji je obavljao rukovodeće funkcije u bivšim državnim preduzećima – “Elastik”, 2Radoje Dakić” i “Duvanski kombinat”.

Ministar finansija Milojko Spajić izjavio je nedavno da će nastaviti razgovore sa ponuđačima za ACG, kao i da će nakon analize i stava Vlade znati da li će do toga doći ili ne. Za MA, koji nema od čega da se finansira, traže rešenje, a saopšteno je da je i gašenje jedna od opcija, ali da će se truditi da do toga ne dođe.

Kračković je ocenio da izdavanju u zakup ACG idu u prilog iskustva mnogih aerodroma iz regiona i šire, ali i “vrlo nesigurni uslovi privređivanja u narednom periodu”. Dodaje da je od velike važnosti očekivano ulaganje u aerodromsku infrastrukturu.

– Crna Gora bi sa zakupom inkasirala u budžet 100 miliona evra, uz ugovorena ulaganja u infrastrukturu i održavanje, a bila bi sačuvana i radna mesta – naglasio je Kračković.

Tri scenarija za Montenegro erlajns

On je napomenuo da je MA dosadašnji opstanak temeljio uglavnom na izdašnoj državnoj pomoći.

– Koliko mi je poznato, nikada nije urađeno temeljno restruktuiranje te kompanije… Nema više državne pomoći i ispravna je odluka da se blokiraju sredstva namenjena posebnim zakonom za tu kompaniju – rekao je Kračković.

Tri opcije se, dodaje, nameću za aviokompaniju.

Prema mišljenju Kračkovića, prva je da se pitanje opstanka MA veže za ACG, kao najvećeg poverioca, i da se kroz predstojeće pregovore od potencijalnih zakupaca traži da se uključe u organizaciono i finansijsko restruktuiranje aviokompanije, s obzirom na enormne dugove.

Navodi da je druga opcija – stečaj kroz reorganizaciju, a plan bi sačinili najbolji stručnjaci koje predlažu vlasnici.

U konačnom, o planu reorganizacije u Privrednom sudu odlučuju poverioci dužnika.

– Ako bi plan reorganizacije izglasali poverioci, kompanija bi nastavila sa radom. U suprotnom se gasi… Dakle, kompanija bi kroz podnošenje plana reorganizacije odložila likvidaciju, ali bi joj se dala prilika za sveobuhvatno restrukturiranje – navodi Kračković.

On je napomenuo da je u ovom trenutku, “nažalost, najrealnija treća opcija”, a to je “gašenje kompanije”.

– Kakve su posledice jedne ovakve opcije, ne želim da komentarišem – dodao je Kračković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here