Štediše plaćaju harač državi

0

U srpskom Ministarstvu finansija nisu imali odgovor kada će biti smanjen porez na štednju.

 

"Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, kojim se smanjuje porez, Vlada je usvojila 17. decembra 2009. godine i trenutno se nalazi u skupštinskoj proceduri“, navode u tom ministarstvu.

 

Prvo naredno zasedanje Narodne skupštine moglo bi da bude krajem januara, a do tada štediše moraju da se strpe.

Država kao da je „zaboravila“ da neki propisi koje je donela prestaju da važe 31. decembra. Ali taj zaborav bio je dobar za državni aparat – ministre, poslanike, zaposlene u administraciji, agencijama, javnim preduzećima, upravnim i nadzornom odborima. Svima su do 31. decembra oporezivane plate veće od 40.000 dinara.

 

Od 1. januara toga više nema, pa su im zarade povećane, kome za deset, kome za 15 odsto. Ovaj porez je uveden prošle godine da bi se prikupio novac za ublažavanje efekata ekonomske krize, i dobijeno je 1,2 milijarde. Ali očigledno da za Vladu nema više krize jer ne namerava da oporezivanje produži i ove godine.

Ekonomska kriza bila je razlog da Vlada Srbije početkom prošle godine privremeno ukine oporezivanje prihoda dobijenih od štednih uloga. Namera je bila da se građani nateraju da vrate novac koji su krajem 2008. godine u panici podigli iz banaka. Potez je dobrim delom uspeo. Nadležni su u više navrata priznali da je porez na štednju previsok i da ga treba smanjiti.

 

Zatim je Vlada u oktobra najavila da će ga u 2010. godini prepoloviti, na deset odsto.
 

"Umalo se nisam onesvestio kada mi je službenik banke rekao da je porez 20 odsto. Znam da je bio ukinut, pa da je rečeno da će biti smanjen. Kamate u bankama nisu astronomske, a još država da mi uzme 20 odsto. Šta da radim, nemam izbora jer mi novac treba", kaže M. B. iz Pančeva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here