commons.wikimedia
Freska Svetog Simeona Mirotočivog (Stefana Nemanje) u manastiru Studenica

Srpski monah Simeon, poznat kao Stefan Nemanja, osnivač dinastije Nemanjića, koja je vladala srpskim zemljama više od dva veka, umro je na današnji dan 1200. godine.

Pre nego što se 1196. zamonašio, vladao je Raškom kao veliki župan. Vlast je preuzeo 1166. kad je zbacio brata Tihomira, velikog župana, štićenika dvora u Carigradu.

Ubrzo po preuzimanju vlasti pokušao je da se otrgne od vazalnog odnosa prema Vizantiji, protiv čije je vojske ratovao u savezu s Mletačkom Republikom, ali je to uspeo tek posle smrti cara Manojla Komnina.

U savezu s Ugarskom napao je Vizantiju i Raškoj priključio Zetu, Trebinje, Zahumlje i Metohiju. Nemački car i jedan od vođa Trećeg krstaškog rata Fridrih Prvi Barbarosa, koji je s vojskom na osnovu sporazuma s Nemanjom prošao kroz Rašku, 1189. nije prihvatio njegovu ponudu za savez protiv Vizantije.

Kada su krstaši prešli u Malu Aziju, Vizantija je napala Rašku i preotela joj 1190. krajeve preko Morave, ali je Nemanja uspeo da očuva samostalnost države.

Pošto je presto ustupio srednjem sinu, kasnije prvom srpskom kralju Stefanu Prvovenčanom – a ne najstarijem Vukanu, čije je državničke sposobnosti manje cenio – zamonašio se u svojoj zadužbini manastiru Studenica.

Bogorodičina crkva u manastiru Studenica

Sa najmlađim sinom Rastkom, poznatim kao Sveti Sava, podigao je na Svetoj Gori manastir Hilandar – u kojem je i umro. Manastir je ubrzo postao najznačajniji srpski duhovni i književni centar.

Podigao je i crkve i manastire Đurđeve stupove, Bogorodičin manastir i Manastir Svetog Nikole kod Kuršumlije. Tokom vladavine energično je suzbio bogumilsku jeres.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga kao Svetog Simeona Mirotočivog, prvog u nizu svetaca iz loze Nemanjića.

Manastir Hilandar

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here