Kosovo online
Državni sekretar SAD Entoni Blinken

Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler izjavio je uoči posete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Tirani da je Albanija ključni partner SAD za stabilnost i napredak na Zapadnom Balkanu.

Miler je na konferenciji za novinare najavio da Blinkenova poseta Albaniji potvrđuje snagu odnosa Sjedinjenih Država sa Albanijom.

On je takođe istakao da je Albanija snažnim glasom podržala odbranu suvereniteta i slobode Ukrajine od agresije Rusije, kao i da se pokazala kao principijelni lider tokom mandata u Savetu bezbednosti UN ili čak kao predsedavajuća OEBS za 2020. godinu.

Istakao je da je u pitanju prva poseta Blinkena Albaniji, i da će posle toga on posetiti i Minhen gde će učestvovati na bezbednosnoj konferenciji.

– Dok je u Minhenu, sekretar Blinken će održati bilateralne sastanke sa globalnim liderima i naglasiti važnost stalne posvećenosti SAD NATO-u. Alijansa je obezbedila istorijski mir i za SAD i za Evropu u proteklih 75 godina i pomaže Sjedinjenim Državama da održe prednost nad našim protivnicima u budućnosti – naveo je Miler.

Dodao je da će državni sekretar SAD takođe ponovo potvrditi stalnu američku podršku narodu Ukrajine i nastaviti razgovore sa partnerima o tome kako postići trajni mir i bezbednost na Bliskom istoku i naglasiti nepokolebljivu posvećenost transatlantskoj bezbednosti.

Prethodno je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Jurij Kim otkrio dnevni red državnog sekretara Entonija Blinkena tokom njegove posete Evropi.

Kim je istakao da će poseta Tirani biti fokusirana na “budućnost Albanije, budućnost Zapadnog Balkana i Evrope”, i da će trajati od 11 do 19 ili 20 časova.

Prema Kimovim rečima, poseta dolazi u trenutku kada počinje drugih 100 godina u odnosima SAD i Albanije.

– Želimo da se zahvalimo premijeru Rami i Albaniji na zajedničkom držanju mesta u Savetu bezbednosti. Želimo da istaknemo odličnu saradnju koju imamo sa Albanijom. Takođe želimo da vam se zahvalimo što ste bili glavni domaćin Avganistanaca u nevolji, dok Albanija nastavlja tradiciju da ugosti one čiji su životi bili u opasnosti – rekao je Kim.

1 COMMENT

  1. Да то је јасно
    И 1999 сте заједно са учк терористима нападали на Србију,
    Боже☦️Помози
    Доћиће дан кад ће база бонсдил да се затворе и да американци крену кући а са њима учк терористи.

    🇷🇺☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here