Stejt department: Kosovske institucije krše imovinska prava SPC

Vestionline, Tanjug
EPA
Foto: Ilustracija

U godišnjem izveštaju američkog Stejt departmenta o verskim slobodama u svetu, koji je juče predstavio državni sekretar Majk Pompeo, u delu posvećenom Srbiji navodi se da Ustav zemlje garantuje slobodu veroispovesti, kao i pravo na promenu religije.

Navedeno je i da Ustav Srbije garantuje jednakost svim verskim grupama, i zabranjuje podsticanje na versku mržnju.

U martu je Vlada Srbije imenovala predsedavajućeg komisije nadležne za primenu zakona o imovini iz doba Holokausta koja nema naslednika, što je omogućilo početak njenog rada, navodi se u izveštaju.

Dodaje se i da je tokom godine Vlada Srbije vratila verskim zajednicama 1.151,4 hektara zemlje i 1.618 kvadratnih metara stambenog i službenog prostora oduzetog od 1945.

U izveštaju se navodi i da su neke verske grupe i nevladine organizacije kritikovale Vladu zbog davanja posebnih privilegija za sedam verskih grupacija koje su označene kao „tradicionalne“, ne precizirajući o kojima je reč, i ukazuje se na teškoće prilikom procesa registrovanja nekih verskih zajednica bez čega one ne mogu da ostvare imovinska prava, poreske olakšice i legalni status.

Više manjih ili netradicionalnih verskih zajednica prijavile su diskriminaciju svojih članova, ne navodeći konkretne primere, konstatuje se u izveštaju.

Zvaničnici američke ambasade pozvali su Vladu Srbije da nastavi primenu restitucije jevrejske i imovine iz doba Holokausta, a ambasador SAD se sastao sa šefom Agencije za restituciju dajući podršku njenom radu, navodi se u izveštaju.

Ističe se i da se predstavnici Ambasade kontinuirano sastaju sa predstavnicima brojnih i različitih verskih zajednica kako bi razgovarali o verskim slobodama i toleranciji, njihovoj međusobnoj interakciji, kao i saradnji sa Vladom.

U maju je Ambasada SAD bila domaćin sastanka koji je okupio predstavnike dve različite islamske zajednice koje se retko sreću kako bi ih ohrabrila da sarađuju i prevaziđu razlike.

U delu posvećenom Kosovu, koji je dat odvojeno, u izveštaju se navodi da su predstavnici Srpske pravoslavne crkve ukazali da kosovske institucije krše njihova imovinska prava, uključujući odbijanje da sprovedu odluke suda u korist SPC i nastavljajući gradnju u Specijalno zaštićenim zonama.

Vlasti u opštini Dečani, uključujući gradonačelnika, nastavljaju da odbijaju sprovođenje odluke Ustvnog suda iz 2016. o dodeli 24 sporna hektara manastira Visoki Dečani Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Istovremeno, ta opština je uz podršku Prištine počela i izgradnju puta kroz Zaštićenu zonu oko manastira kršeći propise o zabrani izgradnje u takvim zonama, navodi se u izveštaju Stejt departmenta.

Dodaje se i da je zabeleženo više napada na pravoslavne vernike Srbe, kao i da je nekoliko puta sprečeno bogosluženje u Ðakovici i Istoku, dok su u oktobru kosovski Albanci kamenovali dva autobusa sa vernicima Srbima u blizini Istoka.

Kosovska policija je uhapsila pet Albanaca zbog tog incidenta, ali su oni kasnije pušteni bez objašnjenja, zaključuje se u izveštaju.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime