Tanjug/AP

Portparol Stejt departmenta Metju Miler povodom nesreće sa iranskim predsednikom rekao je da su vlasti Irana same krive što su koristile 45-godišnji helikopter u lošim vremenskim uslovima.

Miler je rekao da su same iranske vlasti „odgovorne“ za to što su donele odluku da za prevoz Raisija po lošim vremenskim uslovima koriste helikopter američke proizvodnje star 45 godina.

Miler je takođe saopštio da je Iran tražio pomoć od SAD u vezi sa helikopterskom nesrećom, ali da SAD nisu bile u mogućnosti da je pruže.

– Iranska Vlada nam je zatražila pomoć. Stavili smo im do znanja da ćemo ponuditi pomoć kao što bismo odgovorili na zahtev bilo koje strane vlade u takvoj situaciji. Na kraju nismo uspeli da im pružimo tu pomoć – rekao je Miler.

Kako je objasnio, Vašington nije uspeo da pomogne Iranu „uglavnom iz logističkih razloga“. Međutim, američki zvaničnih nije želeo da precizira kakvu pomoć je tražio Teheran.

Miler je takođe rekao da zvanično saučešće povodom smrti iranskog predsednika i drugih zvaničnika ne menja osnovni stav SAD prema „iranskom režimu“.

Koordinator Bele kuće za strateške komunikacije Džon Kirbi takođe je rekao da SAD odbacuju optužbe da su sankcije Vašingtona na isporuku rezervnih delova Iranu mogle dovesti do kvara helikoptera kojim je leteo Raisi.

– Svaka zemlja, koja god da je, sama snosi odgovornost za osiguravanje bezbednosti i pouzdanosti svoje opreme, uključujući civilnu avijaciju. Tako da je to apsolutno neosnovana optužba u kojoj nema nikakve istine – rekao je on.

Prethodno je šef Pentagona Lojd Ostin izjavio da Sjedinjene Američke Države ni na koji način nisu umešane u pad helikoptera u kome se nalazio iranski predsednik Ibrahim Raisi. On je dodao da SAD ne mogu da izvode pretpostavke o tome šta je moglo biti uzrok pada helikoptera u kome se nalazio Raisi i istakao da Vašington nastavlja da prati situaciju u vezi sa incidentom.

Ostin je takođe naglasio da Vašington trenutno ne vidi pretnju regionalnoj bezbednosti na Bliskom istoku zbog pada helikoptera iranskog predsednika i njegove pogibije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here