EPA/Valdrin Xhemaj
Kosovo i Metohija

Međunarodne institucije na Kosovu upozorile su svoje zaposlene da izbegavaju gužve i velike tržne centre na Kosovu, a iz ambasade SAD u Prištini još 22. novembra je stiglo obaveštenje Stejt departmenta da “terorističke grupe nastavljaju da planiraju moguće napade u regionu Balkana, uključujući Kosovo”, prenosi Reporteri.

Zanimljivo je da se ovo upozorenje dogodilo nekoliko dana pre oružanog napada u Glođanu, kada je u petak uveče ubijeno troje putnika u lokalnom autobusu.

Na veb-stranici travel.state.gov. se pominje i nekoliko lokacija na kojima je potreban oprez.

– Terorističke grupe nastavljaju da planiraju moguće napade u regionu Balkana, uključujući Kosovo. Teroristi mogu da napadnu i bez upozorenja, ciljajući turističke lokacije, saobraćajna čvorišta, pijace/šoping centre, strukture lokalne uprave, hotele, klubove, restorane, bogomolje, parkove, velike sportske i kulturne događaje, obrazovne institucije, aerodrome i druge javne oblasti – navode iz američke amabasade na Kosovu.

Na opreznost svojim zaposlenih pozvala je i misija OEBS na Kosovu koja preporučuje da se ne posećuju veliki tržni centri do 30. novembra.

Neke međunarodne organizacije savetuju svoje osoblje o mogućem napadu na velike tržne centre kao što su “Aljbi Mol“ i drugi u Uroševcu.

– Preporučljivo je da ne posećujete velike tržne centre do 30. novembra. Ekstremistički “vuk samotnjak” mogao bi da isplanira napad na jedan od tržnih centara. Lokalna policija prati osumnjičenog – navodi se u jednom od mejlova.

Inače, ambasade na Kosovu obaveštavaju svoje zaposlene kad god postoje informacije o potencijalnim rizicima po njihovu bezbednost.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here