commons.wikimedia
Ante Pavelić i Alojzije Stepinac 1941. godine

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da je sadržaj pisama nadbiskupa Alojzija Stepinca koje je uputio maja i juna 1941. godine papi Piju XII jedan od mnogih dokaza da je Stepinac ratni zločinac.

Linta u izjavi za javnost koju je prosledio medijima navodi da Stepinac u tim pismima moli Svetu stolicu da prizna NDH, pozdravlja uvođenje rasnih zakona, svesrdno podržava pokršavanje Srba i inicijativu da se Srbi proteraju u Makedoniju. Linta tvrdi da je Stepinac sve vreme znao za masovne pokolje Srba, te da uprkos povremenim protestima nikada nije dovodio u pitanje podršku NDH.

Linta kaže i da masovna podrška u Hrvatskoj i delu Federacije BiH da Stepinac bude proglašen za sveca najbolje pokazuje da se Katolička crkva i hrvatski narod nisu suočili sa svojom “ustaškom i genocidnom prošlošću”.

Smatra da zbog toga Srbija treba konačno da donese rezoluciju kojom bi osudila genocid nad Srbima, Romima i Jevrejima u NDH, te da osnuje memorijalni centar srpskih žrtava genocida NDH i započne borbu u međunarodnoj zajednici za priznanje genocida nad našim narodom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here