commons.wikimedia
Ante Pavelić i Alojzije Stepinac 1941. godine

Proglašenje kardinala Alojzija Stepinca za sveca nije više na dnevnom redu Vatikana, tvrdi visokorangirani sveštenik iz Svete stolice.

– Papa Franja je jako zabrinut zbog događaja u svetu i ne želi da otvara još jedan problem, posebno između dve crkve na jugoistoku Evrope. Za vreme pontifikata ovog pape teško da će doći do preokreta, Stepinac će ostati najverovatnije na čekanju – tvrdi sagovornik “Novosti”.

Pune tri godine temu proglašenja kontroverznog kardinala svetim papa Franja nije komentarisao. Kada je u poseti Vatikanu bio sisački biskup Vlado Košić, jedan od retkih preostalih konzervativnih hrvatskih biskupa, pokrenuo je, u kratkom razgovoru sa papom, pitanje Stepinca, ali nije dobio konkretan odgovor.

– Sve vreme papa želi poboljšanje odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom. On dobro zna da je Stepinac jedna od spornih tačaka – precizira vatikanski sveštenik i ističe da u poslednje tri godine papa nije komentarisao temu proglašenja kontroverznog kardinala svetim, pa čak ni kada je prošle godine u Hrvatskoj primio njegov kip.

Odluka da Stepinac bude svetac, kaže sveštenik iz Svete stolice, izazvala bi još više sukoba i suprotstavljanja, što papa jednostavno ne želi.

– Uostalom, Crkvi se ne žuri, ima mnogo veće izazove pred sobom – dodaje on.

Inače, papa Franja godinama unazad sprovodi “čistku” među hrvatskim biskupima, gotovo da nema više nikog od stare garde koji su gledali na prošlost sa nacionalističkim nabojem – novi biskupi podržavaju njegov kurs.

Izvor “Novosti” potvrđuje i medijske napise da su u Vatikanu sve sukobljenije dve struje – konzervativci koji žele da prekinu papine reforme i Franjine pristalice.

– Konzervativci su živnuli posle smrti emeritusa Benedikta XVI. Siguran sam, da je stigao, da bi Benedikt proglasio Stepinca za sveca –  izjavio je vatikanski sveštenik i zaključio rečima da je papa učinio sve da i po njegovoj smrti kardinali izaberu novog poglavara “koji će nastaviti njegovo delo”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here