EPA-EFE/DARREN ENGLAND AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
Ilustracija

Poplave se još ne povlače u Kvinslendu i Novom Južnom Velsu, ali su njihove posledice sve vidljivije i sve skuplje. Procenu pričinjene štete prva je uradila Vlada Kvinslenda, koja je objavila da će oporavak jugoistočnih delova države, koji su u velikoj meri bili pod vodom proteklih dana, koštati čak 2,5 milijardi dolara!

Iako je premijerka Kvinslenda Anastasija Palaščuk nešto ranije saopštila da će posledice poplava koštati oko milijardu dolara, državni blagajnik Kameron Dik je vrlo brzo ispravio svoju šeficu. Naime, on je objavio da će milijardu dolara koštati samo popravka oštećene javne infrastukture, pre svega puteva, mostova, pruga i terminala na rečnim pristaništima.

Kako je naglasio Dik, osiguravajuće kuće će morati da isplate oko 936 miliona dolara za oštećenu i uništenu privatnu svojinu, kao što su kuće, mali biznisi, vozila, čamci… Državni blagajnik je naglasio da će se posledice poplava osetiti u ekonomskom rastu Kvinslenda i da će oporavak trajati nekoliko godina.

Međutim, Dik je optimista da će državni budžet ponovo biti u suficitu i ekonomskoj 2024/25. godini. On takođe uverava da se bar u ovoj fazi oporavka ne očekuju povećani poreski nameti građanima i biznisima, radi ublažavanja skupe ekonomske cene vremenske nepogode koja je zadesila Kvinslend.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here