EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
Hašim Tači

Poslednji datum do koga Specijalni sud u Hagu mora da odluči o optužnicama koje je pripremilo tužilaštvo protiv predsednika Kosova Hašima Tačija i lidera DPK Kadrija Veselija je 24. oktobar, ali specijalizovani tužilac može da dobije i “drugu šansu” ako sudija za prethodni postupak odbaci optužnicu protiv bivših čelnika OVK.

Naime, Zakon o specijalizovanim sudovima omogućava tužiocu da preda i naknadni zahtev za potvrdu potencijalne optužnice u slučaju da ona bude odbačena. Član 39. tačka 2 ovog zakona precizira da tužilac može da podnese drugi zahtev za potvrđivanje optužnice, ali da on mora biti zasnovan na dodatnim dokazima.

“Sudija za prethodni postupak potvrđuje optužnicu kada je uveren da je specijalizovani tužilac utvrdio postojanje osnovane sumnje”, kaže se u tom članu.

Reporteri navodi i da je loša vest za optužene činjenica da se optužnica može izmeniti pre početka sudskog postupka.

“Kada je optužnica potvrđena, ali pre nego što je glavni pretres započeo, Specijalizovani tužilac može izmeniti optužnicu uz dozvolu sudija za prethodni postupak nakon saslušanja strana. Ako specijalizovani tužilac želi da doda druge optužbe, sudija za prethodni postupak ih preispituje i održava početno saslušanje u skladu sa ovim članom”, piše u zakonu.

Rok za prve optužnice, podnete sudu 24. februara istekao je pre tri dana, a Specijalni sud se o ovom pitanju nije potpuno izjasnio. Saopšteno je da nisu u prilici da kažu da li je neka optužnica potvrđena, odnosno tačno kada će biti potvrđena.

Specijalni sud ima mogućnost i da zadrži u tajnosti određenu optužnicu i po njenom potvrđivanju, ako tako odluči iz razloga bezbednosti. O njoj se obaveštava optuženi, a javnost saznaje na prvom ročištu.

– Do sada nije objavljena nijedna optužnica, i dok optužnica ne bude objavljena, ostaje poverljiva, zajedno sa postupcima koji se odnose na njenu reviziju. Prema tome, ne mogu reći da li je optužnica potvrđena, niti mogu tačno da kažem kada se to može dogoditi – rekli su iz Specijalnog suda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here