pixabay.com

Pristupni pregovori Srbije u poglavlju koje se odnosi na pravosuđe i fundamentalna prava obuhvataju i obavezu pune saradnje sa Tribunalom u Hagu i Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove, rečeno je Tanjugu u Briselu.

Posle navoda medija u regionu da Evropska unija nameće “još jedan uslov” na putu Srbije ka članstvu, Tanjug je od Evropske komisije zatražio i zvaničan odgovor da li je priznavanje genocida u Srebrenici “novi uslov” za Beograd.

U pisanom saopštenju iz EU podsećaju da je Srbija otvorila pregovore o pravosuđu i fundamentalnim pravima, i to u julu 2016. godine.

“Kao deo tog procesa, Srbija mora da u potpunosti sarađuje sa Tribunalom u Hagu, što podrazumeva punu primenu presuda i odluka, kao i sa Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove. Na zemljama-članicama će tek biti da odlučuju da li je to i ispunjeno”, izjavio je za Tanjug portparol EU.

Odgovarajući Tanjugu, portparol EU podseća i na jučerašnju poruku šefice EU diplomatije Federike Mogerini i komesara Johanesa Hana da se Srebrenice treba sećati kao “jednog od najcrnjih momenata moderne evropske istorije”, a da su “jačanje mira i trajno pomirenje ključni imperativi EU procesa“.

“Trajno pomirenje nije moguće bez iskrenog prepoznavanja zaostavštine prošlosti”, zaključuje portparol EU.

Regionalni mediji su pitanje priznanja genocidnog karaktera zločina u Srebrenici od strane zvaničnog Beograda pokrenuli pred ovogodišnju komemoraciju u Potočarima.

Povod je bio odgovor Evropske komisije na pitanja poslednjeg izvestioca Evropskog parlamenta za BiH Kristijana Prede o “slučajevima negiranja genocida i slavljenja ratnih zločinaca u Republici Srpskoj”.

Na pitanje postavljeno sredinom aprila, Komisija je početkom jula odgovorila da se u već postojećim dokumentima “jasno naglašava da u EU nema mesta za zapaljivu retoriku, glorifikaciju ratnih zločinaca kao i da se očekuju dalji napori u cilju pomirenja ključni za trajni mir i stabilnost regiona”.

Istovremeno, u Evropskom parlamentu podsećaju na Rezoluciju o Srbiji iz 2018. godine, u čijem tekstu se navodi žaljenje zbog poricanje masakra u Srebrenici kao genocida od strane nekih vlasti u Srbiji.

9 COMMENTS

  1. Pa koga jos da isporuce Hagu? Pa ovo je zezancija! Sad ce jos sa poternicom sa Kosova da se jos nekim Srbima sudi. Sve su to oni smislili i planski rade.

  2. če američani ne spoštujejo haškega sodišča tudi srbom ni treba tega sodišča upoštevat

  3. A sta nasi politicari rade? Jeli, zasta vi primate platu? Kad ce da vi pocnete da jurite kosovske politicare i ostalu bagru u haski sud? Zar oni nisu pocinili zlocine?

  4. Ta ucenjivanja su poceli vec od 1990. godine. Iskreno, to je cinjenica da imamo debile za politicare koji nisu sposobni da obave posao zvanom „politika“ od tada pa do danas ali svako vidi da oni nas nezele u EU i samo traze razlog za dugovlacenje toga sve. Zato bi bilo bolje da se Srbija okrene k SAD i Rusiji/Kini sa njihovim ekonomskim unijama koje imaju pa sa njima da saradjujemo.

  5. Najpametnije je ne praviti nikakve ustupke i ignorisati sve zahteve. To je najbolja sigurnost od propale Evrope. Nemci imaju izreku da najgluplja telad sama biraju svog koljaca.
    Da je ujedinjena Evropa dobra ideja, odavno bi bila ujedinjena. I ova je trebala samo njenim protagonistima kao alibi, da skriveno proture svoje interese. Znali su da su mnogi glupi i naivni. i da ce klececi cekati na primanje. Sad su skoro obavili posao i vesto rade na tome da se Evropa rasturi – a oni ce posle kao zaliti za njom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here