commons.wikimedia

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da u 2022. godinu ulazim sa željom da Republici Srpskoj vrati, ustavni položaj.

On je dodao da mu je glavni cilj da se povuče Zakon o negiranju genocida te, odluke Ustavnog Suda BiH, u suprotnom, neće se nikada vratiti u institucije BiH.

– Način na koji bi se mogli mi vratiti u zajedničke institucije, jeste da se iz pravnog prometa povuče, ukine, ili bilo šta da mu se desi – rekao je Dodik, te dodao da treba povući i odluke Ustavnog suda BiH, upućujući na Zakon o poljoprivrednom zemljištu, i šumama u RS.

Dodik je rekao da ukoliko do toga ne dođe predstavnici RS se “nikada neće vratiti u institucije BiH”. Dodik je dodao da narod koji živi u RS, svaki dan trideset godina živio za RS, zbog čega nije bilo lako slomiti Republikui Srpsku.

– Za nas je BiH velika nevolja, i velika regresija, niti je moguće napraviti nešto pozitivno. Zato mi kao sazreo narod imamo pravo da tražimo svoj status – rekao je Dodik.

Iako nema nameru da aplicira za američku vizu, član Predsedništva MIlorad Dodik sarkastično predlaže da se u SAD i Veliku Britaniju pošalju izaslanici koji bi se borili protiv korupcije u tim zemljama.

Na pitanje o najavljenim sankcijama, Dodik je odgovorio:

– Šta mene pitate, znate da sam ja tamo. Pustite gospođu ona je nedonošće u pitanju. Ali onda to rade muslimani i Amerikanci zajedno, kao i neki mediji koji su njihovi. Sankcije to je više njihova nemoć, ali je svakako indikativno da se Bisera Turković ponaša kao portparol tih subjektiviteta – kazao je Dodik.

Verovatno će doći do sankcija

Predsednik SNSD je istakao da će vjerovatno doći do sankcija, kada je Amerika u pitanju, da se predstavnici ove zemlje ponašaju arogantno, te da to zadovolja osobe poput bh ministrice spoljnih poslova.

– To su njihove sankcije, nisu naše. Kaže da nisu sveto pismo. Nemam nameru da tražim vizu za Ameriku, pa makar mi sutra ukinuli sankcije – rekao je Dodik, te dodao da je ne može zamisliti zemlju u kojoj se, kako navodi, poput Turković, ministri raduju sankcijama za svoje građane.

– Krajnje je vreme da počnemo imenovati specijalne izaslanike da se bore protiv korupcije u Americi, ili Britaniji, da počnemo uvoditi sankcije – poručio je Dodik, dodajući da je to sarkastičan odgovor.

Dodik je najavio i da će i ove godine slaviti neustavni 9. januara kao Dan RS.

– Kada vidimo da muslimani organizuju proteste širom svijeta, važno je da pošaljemo poruku 9. janura – rekao je Dodik, pozivajući građane Republike Srpske na proslavu 9. januara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here