pixabay.com

Australijski avio-prevoznik Virdžin počeo je veliku obnovu flote putničkih aviona narudžbinom čak 33 nove „štedljive“ letelice Boing 737-MAX8 i Boing 737-MAX10.

Prvi ovakav avion (MAX8), koji izbacuje manje štetnih gasova, sleteo je prošle subote na pistu aerodroma u Brizbejnu i nalazi se u hangaru ove kompanije.

Iz fabrike Boing u Sijetlu tokom narednih meseci nastaviće da pristiže i ostatak flote, a sva 33 aviona Virdžin će imati na raspolaganju do kraja 2025. godine.

Prva moderna letelica dobila je ime Majmunica Mia (Monkey Mia), po čuvenoj plaži na severu Zapadne Australije, koja se smatra za jednu od najlepših na kontinentu.

Ovaj avion će u narednim danima odleteti za Kerns, na sever Kvinslenda, pošto će saobraćati na novoj liniji, od ovog australijskog grada do prestonice Japana Tokija.

– Danas slavimo dolazak našeg novog aviona koji štedi gorivo. Takođe, ovo je važna prekretnica za Virdžin Australija u smislu obnove flote i nastavka ulaganja u dobro iskustvo naših putnika – rekla je izvršna direktorka Virdžina Džejn Hrdlička.

Pored nove flote, Virdžin kreće i u veliku obnovu postojećih aviona Boing 737, koji će iznutra izgledati gotovo isto kao i modeli MAX8 i MAX10. U ovo unapređenje kvaliteta i komfora, kompanija će uložiti 110 miliona dolara, a za taj novac u kabinama ovih letelica biće moderan izgled i biznis i ekonomske klase.

Neke od glavnih karakteristika kabine novih Boing 737-MAX8 i 737-MAX10 aviona su nova, udobnija i tanja sedišta, koja će pružiti više prostora putnicima.

Novi, ekonomični dizajn sedišta krasi rebrasta površina, koja će „povećati udobnost i ergonomiju“, a tu je i držač za laptop ili atablet, koji će imati sva sedišta i u ekonomskoj i u biznis klasi.

Sva sedišta su takođe opremljena priključcima za napajanje uređaja, a iznad njih su prošireni ormarići za ručni prtljag, sa oko 50 odsto većim kapacitetom za torbe i kofere.

Međutim, ono što su odmah naglasili iz kompanije, više prostora ne znači i da će biti povećan limit za težinu ručnog prtljaga, koji i dalje ostaje sedam kilograma po putniku.

Oba nova aviona, kao i postojeći kada se budu obnovili, moći će da prime veći broj putnika. U ekonomskoj klasi će u zavisnosti od modela aviona biti između šest i 12 sedišta više u ekonomskoj klasi, odnosno većina letelica će u kabinama 31 red za sedenje, sa osam sedišta biznis klase i 174 u ekonomskoj.

Nema sumnje da će ovim smelim potezom Virdžin postaviti standarde ne samo domaćoj konkurenciji (čitaj: Kvantasu), već i drugim vodećim svetskim avio-kompanijama.

Korak ka nultoj emisiji

Kupovina novih Boinga 737-MAX predstavlja deo Virdžinovog programa obnove flote, kako bi se nastavilo ka kompanijskom cilju postizanja nulte neto emisije štetnih gasova do 2050. godine.

– Održivost je veoma važna za budućnost avio industrije na globalnom nivou, a obnova flote je veliki korak u smanjenju emisije ugljenika. Očekujemo da će naš program obnove, zajedno s drugim inicijativama za efikasnost goriva, podržati preko 80 odsto našeg cilja da do 2030. smanjenjimo emisiju ugljenika za 22 procenta – istakla je Džejn Hrdlička, izvršna direktorka Virdžina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here