Lična arhiva
Pesnici sa svojim gostima

Udruženje Bečke poete održalo je u klupskim prostorijama dve pesničke večeri, prvo je imalo moto “Najbolji stih”, a drugo je bilo etno-veče uz gusle.

Svi učesnici su se prve večeri potrudili da predstavili neke najlepše stihove i poruke koje su odabrali za tu priliku.

– Svaka pesma opravdava rad umetnika u Beču sa predznakom “bečki pesnici”. Godinama stvaramo uslove za dobro predstavljanje svega što spremimo i što spreme oni koji sa nama to rade zajedno i odabrana dela drugih. Bila nam je čast da podelimo članske kartice našim umetnicima Dragani Jovanović, Ivici Nikoliću i Nikolinu Ikonaru – navela je Mirel Tomas, predsednica Bečkih poeta.

Učesnici programa bili sui Katarina Marković, Dragana Jovanović, Marjan Denkov, Stana Rakić Dokić, Jadranka Stanojević, Rajka Kuzmić.

Mirel Tomas

Takođe, u programu učestvovali su Vesna Blagojević, Kata Bošnjak, Novica Pantelić, Ana Kukić, koja je izdala novu knjigu “Let ka uspehu”, čiju promociju će klub organizovati na početku iduće godine. Pored njih najlepše stihove predstavili su Dragana Jovanović, Mirjana Rab, Mijo Ćukurin. Dragica Mitić, koja piše dečje pesme, što je retkost među Bečkim poetama. I Mirel Tomas je predstavila svoje najlepše stihove, a veče je upotpunio svojom harmonikom Zoran Radosavljević.

Bečke poete su zatim organizovale i etno-veče uz gusle i narodne pevanje pod motom “Cvetali kosovski božurovi”. U goste su im došli guslar Đorđe Kopirivica sa ćerkom Jelenom i sinom Ognjenom koji su pevali.

– Ne znam kojom bi lepšom rečenicom mogla i da opišem glas mlade Jelene Koprivica na etno-večeri. Pevali smo i mi sa njom. jer nas je ponela svojom smernošću i ponosom sa kojim je iznela pred nas veličanstvene arije iz kosovskog buketa najlepših božura. Bio je to jedan trenutak koji nas je povezao sa precima koji su isto tako sa poštovanjem i suzama u očima od radosti ili od tuge slušali zvuke gusala i pesmu kojoj nije potrebna muzika da bi dirnula srce – kazala je Tomasova.

Ponosni na Zoricu

Učestvovala je i Zorica Mitić, autorka više knjiga za koje je dobila nekoliko nagrada u Italiji. Ona je nagrade predstavila bečkim kolegama zajedno sa svojim delima.