Z. Vicelarević
"Veseli se srpski rode": Hor dopunske nastave na srpskom jeziku

Povodom obeležavanja najvećeg srpskog praznika Vidovdana u Štutgartu je proteklog vikenda priređena Vidovdanska akademija.

U organizaciji Dopunske nastave na srpskom jeziku u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg, Generalnog konzulata Srbije u Štutgartu, sveštenstva hrama Sabora Srba svetitelja u Štutgartu i Saveta roditelja Štutgarta i okolnih gradova, pored kulturno-umetničkog programa, upriličena je i svečana dodela svedočanstava ili kako se zvanično zovu Uverenja o završenom posebnom programu osnovnog obrazovanja i vaspitanja u inostranstvu.

U programu su učestvovali učenici i nastavnice Dopunske nastave na srpskom jeziku, učenici veronauke Crkvene opštine Štutgart sa veroučiteljicom Milicom Delić, folklorni B ansambl SKCK Sloga iz Cufenhauzena sa kojim radi Dejan Ćosić, umetnički rukovodilac i bambi grupa folklora Srpskog centra Štutgart, koji radi pod budnim okom Saše Vićentijevića, umetničkog rukovodioca. Scenario programa potpisuje nastavnica Ksenija Gaćinović, a nastavnice Valentina Damjanović i Tatjana Popović su autorke programa. Osim njih tri, program sa učenicima dopunske škole uvežbavale su i nastavnice, Slavica Simić, Nataša Milenković, Jovana Knežević, Biljana Anđelković, Mirjana Todorović i Slavica Stupar.

Vidovdansku akademiju je otvorila Tatjana Popović, koordinator Dopunske nastave na srpskom jeziku za pokrajine Baden-Virtemberg i Bavarska, a učenike i publiku pozdravili su Dragan Dimitrijević, generalni konzul Srbije u Štutgartu i Milenko Bakmaz, protojerej Srpske pravoslavne crkve u Štutgartu.

Program je počeo pesmom “Veseli se srpski rode” koju je izveo hor učenika srpske dopunske škole u Baden-Virtembergu sa solistkinjom Anicom Kočić, a Jovan Todorić je svirao tapan. Sledile su brojne pesme i recitacije i igrokazi posvećeni Kosovu. Pevali su, recitovali i glumili: Ana Ivanji, Anđelika Gaćinović, Lana Nikodijević, Julia Dobrić, Julijana Živadinović, Georgije Lav Popović, Isidora Rajković, Dragana Ivetić, Milica Majstorović, Jelena Maleš, Jelena Živadinović, Mia Milović, Tijana Ristić, Filip Vujinović, Anđela Ivanišević i Jelena Buljovčić.

“Marijo slavna” izveli su učenici veronauke Crkvene opštine iz Štutgarta.

Blagoslov svim učesnicima Akademije dao je protojerej Milenko Bakmaz, a za “Vesti” je rekao:

– Svaki trud našeg deteta je put i stopa velikomučenika Kneza Lazara iz razloga što je i on iz svoje ljubavi prema svom rodu, svojoj državi, a prvenstveno iz ljubavi prema Hristu svoj život položio. Tako i naša deca, trudeći se učeći makar recitaciju ili predstavu ili učešćem u kulturno-umetničkom nastupu daju jedan određeni trud, zahvalnost i ljubav prema svojoj otadžbini, svojoj crkvi, svom narodu, pa i samom velikomučeniku Knezu Lazaru.

Blagoslov: Protojerej Mladenko Bakmaz

Dragan Dimitrijević, generalni konzul Srbije u Štutgartu ističe da je Vidovdanska akademija, sada već tradicionalna, namenjena upravo deci.

– Ovo je način da im iskažemo veliku zahvalnost i nastavnicama koje su uložile dugogodišnje napore i trud da se očuvaju srpska tradicija i kultura, a jezik i ćirilica sačuvaju od zaborava. U pokrajini Baden-Virtemberg oko 900 dece pohađa dopunsku nastavu. Imali smo veliki broj učenika koji su uspešno završili nastavu, a sledeće školske godine očekujemo još veći broj đaka i približavanje broju 1.000 što nam je velika želja – kazao nam je Dragan Dimitrijević.

Sjajna saradnja: Tatjana Popović i Dragan Dimitrijević

Još jedna generacija

– Osmi razred dopunske nastave na srpskom jeziku u pokrajini Baden-Virtemberg je završilo 97 učenika. Nažalost zbog velike udaljenosti nekih odeljenja, dodeli Uverenja nisu prisustvovali svi đaci. Zahvaljujem svim svojim dragim koleginicama nastavnicama što su vredno radile cele godine i uspešno privele kraju još jednu školsku godinu i izvele još jednu generaciju naših učenika. Ove godine smo, pored redovne nastave, učestvovali u brojnim vannastavnim aktivnostima, na konkursima i različitim takmičenjima gde smo osvojili vredne nagrade. Vidovdansku akademiju smo priredili u ovoj divnoj sali i zahvalna sam Darinki Vićentijević, predsednici Srpskog centra Štutgart koja nam je omogućila i ustupila salu – rekla je za “Vesti” Tatjana Popović.

Rastanak: Maturanti sa nastavnicima
Recitacije su bile deo programa

Zahvalnica i “Vestima”

Dodeljene su i brojne zahvalnice Aktiva nastavnika svima koji su ove školske godine dali izuzetan doprinos i podršku srpske dopunske škole. Zahvalnice su dobili, Generalni konzulat u Štutgartu, sveštenstvo hrama Sabora svih Srba svetitelja u Štutgartu, dnevni list “Vesti”, portal Rasejanje, RTS , Televizija srpske dijaspore, brojni roditelji i porodice.

Dobitnici zahvalnica

Sreća i tuga

Tijana Ristić iz Ludvigzburga je dobila svedočanstvo. Ona je pohađala školu kod nastavnice Valentine Damjanović:

– Radujem se i srećna sam zbog dobijenog svedočanstva ali sam ujedno i tužna jer više ne mogu da idem u dopunsku školu. Od prvog razreda sam na nastavi i tu sam upoznala mnogo drugarica i drugara, stekla mnogo prijatelja koji su i stariji, a i mlađi od mene. Ne znam koliko tačno, ali ih je baš puno. Sećam se da smo naučili i igrali jednu igricu koju sam pokazala i u nemačkoj školi – kaže nam Tijana.

Tijana sa nastavnicom Valentinom

Ćirilica i istorija

Tijana Radovanović iz Leonberga je takođe od prvog razreda bila u srpskoj školi. Na dodeli svedočanstava bili su mama Božica, tata Dragan i sestra Sara.

– Mnogo sam naučila u našoj školi, najviše mi se sviđa što sam naučila našu ćirilicu koju sada pišem i čitam bez problema. Bilo je interesantno saznati mnogo o istoriji srpskog naroda kroz vekove, ali mi je i žao što više neću ići na nastavu – kaže nam Tijana.

Njen otac Dragan dodaje da su ponosni što je i druga ćerka završila srpsku školu.

– Pre Tijane je i Sara, starija ćerka, isto završila srpsku školu. Srećan sam jer su obe naučile bolje srpski jezik i savladale ćirilicu. Sada kada odu u Bijeljinu ili Banjaluku neće biti stranci nego će osećati da su kod kuće.

Ponosni: Porodica Radovanović

Da obiđem celu Srbiju

Ana Ivanji iz Štutgarta je prezadovoljna i ponosna na sebe jer je mogla puno da naučim.

– Naučila sam našu azbuku i sad je znam napamet, bila sam fascinirana i našom istorijom. Takođe smo učili našu geografiju i sada imam predstavu gde se koji grad nalazi i nadam se da ću ih jednoga dana sve obići. Bila sam kod nastavnice Jovane Knežević i jako lepe dve godine provela u školi u društvu sa našom decom. Druženje je bilo uvek dobro – kaže Ana.

Anina mama Zorana Ivanji ne krije da je ponosna:

– Zadovoljna sam što je Ana dobila svedočanstvo, ali veći akcenat stavljam na to što je pohađala srpsku školu. Na početku je to bila moja ideja, a kasnije su je prihvatila Ana i mlađa ćerka Danijela koja je ove godine završila sedmi razred. Obe su išle redovno i u školu i na folklor u Slogu Fojerbah i zbog toga mi je takođe drago.

Zorana i Ana Ivanji

Nedostajaće nam osmaci

Nastavnice, Jovana Knežević i Slavica Simić predaju u Štutgartu, Kornvesthajmu, Idelu, Bad Karnštadtu, Leonbergu, Gepingenu i Rojtlingenu:

– U mojim grupama sam imala 91 učenika, a danas je osmi razred završilo sedmoro đaka. Ponosna sam na sve njih, a posebno na moje osmake. Srećna sam jer su uspešno završili školu i zaslužili su svoja svedočanstva, ali će mi mnogo nedostajati. Ova godina je sjajno protekla s obzirom na to da nismo imali mnogo problema sa pandemijom. Deca su se vratila u đačke klupe i bila su srećna zbog nastavka plana i nastavnog programa – navodi nastavnica Jovana.

Slavica Simić dodaje da su ove godine imali više učenika nego prošle godine bez obzira na poznatu situaciju oko pandemije.

– Od 122 učenika, koliko sam ukupno imala u svim grupama, troje je danas dobilo svedočanstva. Imali smo puno vanškolskih aktivnosti i zadovoljna sam postignutim rezultatima. Pohvalila bih sve moje učenike jer se trude da budu redovni na nastavi iako imaju još mnogo drugih obaveza posle redovne škole – ističe nastavnica Slavica.

Nastavnički kadar u Baden-Virtembergu