Lična arhiva
Poezijom protiv rata: Rada Rajić Ristić i Paolo Mele

U prostorijama udruženja Bez granica, u Vićenci nedavno su književno veče održali Rada Rajić Ristić, profesorka i pesnikinja i italijanski pesnik i advokat Paolo Mele. Veče je posvećeno trenutnoj situaciji u svetu i nazvano je San boje mira.

– Moje pesme govore o ratu, a Radine o miru, ali bez rata, jasno je, nema mira. Nažalost, živimo u svetu punom nasilja i logičan sled stvari je upravo najveće zlo koje može da snađe čovečanstvo; ništa se nije naučilo iz prethodnih svetskih ratova. Od završetka Drugog svetskog rata, nisu prošli vekovi, tek nekoliko decenija, niti jedan vek. Ne možemo da se mirimo sa takvim činjenicama, ali izgleda da ljude više ništa ne može iznenaditi i uplašiti, sve je prešlo u normalno – kaže pesnik i advokat Paolo Mele.

Veče je vodio mladi profesor italijanskog jezika Elia Picolato, a za muzički predah bio je zadužen bend udruženja Vidovdan koji je izvodio pesme iz osamdesetih.

Đizela Evangelisti, književnica, autorka više romana, na italijanskom je čitala poeziju Rade Rajić Ristić.

– Književno veče je posvećeno miru, koji je najveća žrtva rata. Tužno je da se povodom sukoba na istoku Evrope prosto navija, kao na stadionu i da su pacifisti zatajili, dok se ratuje do istreljenja dvaju bratskih naroda. Sve me podseća na našu jugoslovensku sudbinu i tragediju, kao da sam se vratila nazad u našu? ? golgotu – rekla je pesnikinja Rada.

Pažljivi slušaoci
Pesme iz osamdesetih: Bend Vidovdan

Razgovor sa Bajagom

Mladi Italijani su učili srpski

Među ostalima u publici je bilo i četvoro mladih Italijana Radinih učenika, koji su pohađaju kurs srpskog jezika i za njih je bend izveo Bajaginu pesmu “Moji su drugovi”. Bila im je to nagrada što su prešli put od 70 kilometara da bi prisustvovali književnoj večeri.

– Posebno mi je? ? drago što su prisutvovali moji učenici, kojima sam predavala srpski jezik. Pred kraj kursa, za kontrolni zadatak, dala sam im da prevedu sa srpskog na italijanski Bajagine pesme “Darja” i “Moji su drugovi”. U februaru smo pozvali Bajagu na viber i oni su imali priliku da pričaju na srpskom sa njim i da mu izjave komplimente. Bili su prijatno iznenađeni što je muzičar prihvatio da priča sa njima.