EPA

Ako ste se pitali zbog čega u Australiji imamo tako kišovito proleće, sa temperaturama uglavnom ispod proseka za ovo doba godine, odgovor je stigao u utorak, od najboljih stručnjaka za klimu i vremenske prilike u državi.

Biro za meteorologiju (BOM) je zvanično objavio da je na obale Australije stigla La Ninja, klimatska pojava karakteristična za južnu Zemljinu hemisferu, koja sa sobom donosi veće količine padavina, nešto niže temperature, oluje i povišenu vlažnost vazduha.

Time je potvrđena prognoza koju je BOM dao početkom oktobra, uz jednu bitnu korekciju – La Ninja će se zadržati verovatno do samog kraja leta, a nije isključeno da se prenese i na početak jeseni.

Šta La Ninja znači za Australiju?

Prvo, pripremite se za dugo, kišovito leto. U narednim mesecima nećemo se nagledati lepih, sunčanih i izuzetno toplih dana.

S jedne strane to i nije tako loše jer ćemo sigurno izbeći sezonu velikih šumskih požara, ali nasuprot tome može da nas zadesi veliki broj ciklona, učestalo olujno nevreme, a možda i poplave. Tim pre što su za nama nesvakidašnje vlažna zima i proleće.

La Ninja će pre svega pogoditi istočnu i severnu obalu Australije, a pojačanih padavina biće i u centralnim delovima zemlje. Prema procenama meteorologa, ipak će biti slabija nego prošlog leta, pošto je ovo jedan od retkih slučajeva kada se La Ninja dešava dve godine zaredom.

Ista pojava zadesila je Australiju tokom leta 2010-2011. i 2011-2012, s tim da je tada uticaj ovog fenomena na vremenske prilike bio daleko jači nego što će biti ove sezone.

– Poslednju jaku La Ninju imali smo u periodu 2010-2012. Tada je zabeležen najvlažnije dvogodišnje razdoblje u istoriji Australije, koje je donelo velike poplave u mnogim delovima zemlje. Ove godine će biti značajno slabija, očekujemo čak i sa manje lošeg vremena nego što je donela prošlog leta – kaže šef operativne klimatske službe u BOM Endrju Votkins.
Međutim, problem je što je zemlja već zasićena vodom, a mnoge brane na rekama su već na nivou maksimalnog kapaciteta, pa bi nove jake padavine mogle da dovedu do njihovog plavljenja i potencijalno opasnih situacija u nekim delovima Australije.

Kako nastaje La Ninja?

Kako kažu iz BOM, La Ninju donosi kontinuirano hlađenje istočnog dela Pacifičkog okeana tokom septembra i oktobra.

Kada se hladna voda sa istoka, nošena pojačanim vetrovima, susretne s toplom vodom na površini okeana na severu i severoistoku Australije, dolazi do pojačanih isparenja koja stvaraju veliku masu kišnih oblaka. To dovodi do obilnih padavina, a neretko i do oluja i ciklona u ovom delu kontinenta.

Međutim, iako donosi generalno niže temperature, vlažnost vazduha sistem visokog atmosferskog pritiska koji se sporo kreće, omogućavaju stvaranje i povremenih toplotnih talasa. Tako da ovog leta nije isključeno da uprkos većim količinama kiše imamo i izuzetno tople periode.

BOM će danas objaviti zvaničnu dugoročnu vremensku prognozu za ceo kontinent, ali ono što se već sada zna jeste da će cela istočna obala, naročito istočni delovi Kvinslenda, Novog Južnog Velsa i Viktorije, primiti tokom leta i preko 60 posto više padavina od uobičajene srednje vrednosti. Svi koji žive od Kernsa do Melburna, mogu da se pripreme za dugo, kišno leto.

Moguća i treća La Ninja?!

Meteorolozi kažu da se La Ninja retko dešava dve godine zaredom, ali ne isključuju mogućnost da se dogodi i treći put, krajem 2022! Naime, Australiju su tri uzastopne godine La Ninje zadesile od 1998. do 2000. godine. Takođe, klimatske promene i globalno zagrevanje doprinose njihovom češćem nastajanju.
Naučnici smatraju da bi ukoliko klima nastavi da se menja, La Ninja mogla da “dolazi” u proseku osam do devet puta u veku, umesto sadašnjih pet do šest. Ako znamo da se za 20 godina ovog veka desila već četiri puta, taj prosek neće biti teško nadmašiti.

Nevreme do kraja nedelje

Dejstvo La Ninje se već oseća širom istočne Australije, koju već danima pogađaju pljuskovi, oblačno i vlažno vreme. Prognoza za ostatak ove sedmice je loša, pošto meteorolozi kažu da će jake padavine s grmljavinom, koje su počele da se iz Južne Australije šire u unutrašnjost Novog Južnog Velsa i Kvinslenda, zahvatiti danas i veći deo Viktorije.

U petak će nevreme pogoditi pre svega Kvinslend i Viktoriju, a u subotu i Novi Južni Vels. Posebna zabrinutost postoji za oblasti Istočnog Gipslenda i severozapadne padine NSW, gde se očekuju najveće količine kiše, čak i do 100 milimetara.

“Pošteđena” Zapadna Australija

Prognostičari tvrde da će “pola Australije” biti zahvaćeno učestalim kišama ovog leta, a sivi oblaci bi jedino trebalo da zaobiđu Zapadnu Australiju. La Ninja ne pogađa ovu obalu Australije, pošto na zapadu dominira uticaj Indijskog okeana.

Pert i okolina su proteklih sedmica imali dosta padavina, ali se tokom leta ne očekuje da će biti padavina nego što je običajeno za ovaj deo zemlje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here