Tanjug
Vojska Republike Srpske

Republika Srpska dobiće prvi igrani film o proboju Koridora kroz Posavinu, a rediteljka Slađana Zarić poručuje da je glavni motiv odavanje počasti poginulim borcima. Snimanje filma o jednoj od najslavnijih bitaka i pobeda koju je izvojevala Vojska Republike Srpske počelo je ovih dana.

Slađana Zarić kaže da je film baziran na svedočenjima ljudi koji su bili učesnici borbe iz različitih jedinica na različitim linijama fronta.

– Pred ekipom je obiman i zahtevan posao, a poseban problem je nedostatak dnevnih izveštaja po jedinicama, koji više ne postoje – navela je Zarićeva i dodala da će zbog toga ključnu ulogu imati svedočenja učesnika bitke sa kojima su u toku intervjui u Banjaluci.

Navela je da će radnja filma obuhvatiti period od trenutka kada trupe hrvatske vojske prelaze Savu.

– Od tada počinjemo da pričamo šta se dogodilo jer se zaboravlja, pogotovo u Srbiji, da je u to vreme poginuo veliki broj vojnika iz Srbije, odnosno iz vojne pošte iz Vranja. Tada su ubijena 32 mladića. Imamo i priču o logorima, stradanju srpskog stanovništva u Derventi, Odžaku, Sijekovcu i drugim mestima, te o nedostatku kiseonika za bebe u banjalučkoj bolnici – rekla je Zarićeva, a prenosi RTRS.

Film o proboju Koridora biće sličan njenim ranijim ostvarenjima inspirisanim ratnim događajima, kao što su „Ratne priče sa Košara“ ili „Ratne priče sa Paštrika“.

– Kao i u tim slučajevima, biće to dokumentarno-igrana, odnosno narativna forma. Još ne znam kako će se zvati film, ali razmišljala sam da to bude “Ratne priče sa Koridora”. O tome ću još da razmislim – rekla je Zarićeva.

Film se snima u koprodukciji Radio-televizije Srbije, Vojno-filmskog centra „Zastava film“, odnosno Ministarstva odbrane Srbije, i Radio-televizije Republike Srpske.

Akcija Koridor 1992.

Vojna operacija koja je okončana probojem koridora trajala je od 14. do 28. juna 1992. godine na prostorima cele Posavine. Probojem je okončana 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine, sa oko milion i po stanovnika.

U akciji “Koridor 1992” poginula su 273 borca Vojske Republike Srpske, 70 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine, a ranjeno je 1.918 boraca.

Akcija je počela nakon što su snage HVO, zauzimanjem Modriče, presekle kopneni put između zapadnog dela Srpske i tadašnje SAO Krajine sa istočnim delom Srpske i Srbijom.

Ovom bitkom oslobođeni su Modriča, Odžak, Derventa i Brod, a kompletna operacija proboja i obezbeđivanja Koridora završena je 6. oktobra 1992. godine, izlaskom srpske vojske na reku Savu na prostoru Broda.

3 COMMENTS

  1. Hvala dragom Bogu da se neko setio te Bitke,samo neznam sta se cekalo sve ove godine.
    Za Krst Cani I Zlatnu SLOBODU

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here