pixabay.com
Foto: Ilustracija

Premijeri Španije i Danske Pedro Sančez i Mete Frederiksen obećali su danas da će poslati još oružja Ukrajini tokom posete Kijevu, gde su se sastali sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim u znak pružanja podrške.

Španija je poslala u Ukrajinu novu pošiljku od 200 tona municije i vojnih zaliha, što je više nego udvostručilo količinu vojne pomoći koju je do sada Španija poslala, rekao je španski premijer Pedro Sančez novinarima u Kijevu, preneo je Rojters.

Danska premijerka Mete Frederiksen kazala je da će njena zemlja povećati svoj doprinos naoružanju Ukrajini za 600 miliona danskih kruna (87,60 miliona dolara).

Time bi ukupni vojni doprinos te nordijske nacije Ukrajini iznosio ukupno milijardu kruna, dodala je ona.

“Nameravamo da isporučimo više oružja Ukrajini jer je to najpotrebnije”, rekla je Frederiksenova za danski kanal TV2.

Ona je, takođe, posetila teško oštećeni grad Borođanka, koji je ponovo zauzet nakon što su se ruske trupe povukle iz regiona oko Kijeva.

“Svi smo širom sveta videli izveštaje i slike o užasnim zločinima koje je Rusija počinila u Ukrajini, ali danas smo to videli svojim očima i srce nam se para”, rekla je Frederiksenova na konferenciji za novinare.

Sančez je kazao da će Španija zatražiti od Međunarodnog krivičnog suda da istraži navodne ruske ratne zločine u Ukrajini i da planira da tamo pošalje istražitelje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here