Weatherzone
Mapa padavina tokom narednih nedelju dana

Pred većinom zaposlenih Australijanaca je četvorodnevni, produženi vikend zbog obeležavanja Uskrsa po gregorijanskom kalendaru. Međutim, mnogi koji su planirali odmor i putovanje, meteorolozi nemaju dobre vesti.

Naime, najnaseljeniji jugoistočni deo kontinenta mogao bi da se suoči sa izuzetno kišovitim vremenom, usled prodora vlažnog sistema sa severa, izazvanog bivšim tropskim ciklonom Megan.

Prethodnih dana su se Severna teritorija i delovi Kvinslenda i Zapadne Australije našli na udaru obilnih kiša, pa je tako u Alis Springsu tokom tri dana zabeležena rekordna količina padavina od čak 150 milimetara.

Satelitski snimci pokazuju da se gusti oblaci prostiru od severozapada ka jugoistoku čak 7.000 kilometara i očekuje se da će u petak doneti početak kišnog vremena u delove Novog Južnog Velsa, Kvinslenda i Južne Australije.

Padavine će prema najavama meteorologa poštedeti Sidnej do nedelje popodne, mada će ceo petak biti pretežno oblačan. U Kanberi će se suvo i sunčano zadržati takođe do nedelje popodne, dok se najviše temperature očekuju u Melburnu iAdelajdu – oko 30 stepeni u subotu, uz drastično zahlađenje s kišom u ponedeljak.

Sever Kvinslenda će sve vreme biti na udaru pljuskova, a kiša se u Brizbejnu i okolini očekuje u daleko manjoj količini takođe tokom sva četiri praznična dana.

Lepom vremenu mogu da se nadaju samo u Pertu i okolini, gde se za narednih nedelju dana predviđa vedro i sunčano sa maksimalnim dnevnim temperaturama oko 28-29 stepeni.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here