Youtube

Kompanija namenske industrije „Srboauto“ iz Ostružnice kod Beograda privodi kraju radove na razvoju višenamenskog borbenog vozila „kurjak“.

To će biti jedno od najsavremenijih i najbolje opremljenih višenamenskih vozila u svetu, pišu „Večernje novosti“.

List navodi da će „kurjak“ imati tenkovski oklop, da ga nivo protivoklopne i protivminske zaštite izjednačava s tenkom T-84, da će imati top kalibra 30 milimetara, kao i da će imati veliku prohodnost i amfibijske mogućnosti, jer će moći da plovi brzinom od 10 kilometara na čas.

Dodaju da je 90 odsto posla završeno i da će najkasnije za 16 meseci biti napravljeni prvi primerci.

Direktor „Srboauta“ Predrag Tomić kaže za list da će „kurjak“ objediniti gotovo sve kapacitete i znanje vojnih ustanova, instituta i fabrika.

„‘Kurjak’ je ‘haj-tek’ projekat u punom smislu reči i poduhvat kojim odbrambena industrija pravi ogroman tehnološki skok. Kompletno znanje je kupljeno od južnoafričke kompanije, koja ima ogromnu reputaciju u svetu razvoja borbenih vozila“, kaže Tomić.

On je istakao da je ovo „velika šansa za državu da zaokruži proces razvoja i proizvodnje ovog vozila, koje će ne samo imati prolaz u svetu, već će pojačati i moć naše vojske“.

„Novosti“ dodaju da je „kurjak“ zamišljen kao izvidjačko, komandno ili borbeno amfibijsko vojno i policijsko vozilo,a prevoziće osam vojnika. Pogon šest puta šest i nezavisno vešanje omogućavaju mu prohodnost na svim terenima – može da „preskoči“ rov širine 1,5 metara, vertikalnu prepreku visoku 60 centimetra i uzdužni nagib od 70 stepeni, a na kopnu može da se krehe brzinom od 115 kilometara na čas.

3 KOMENTARA

  1. Kude ce plovi te najsavremeno gvozdze u juzno moravu tamo ce uhvatite ribe ali pazite na somove jer oni su jaco glup narod koj misli samo za ratove a izgubi svaku bitku i rat i na kraju slavljaju za pobedu

    • Srbija je (Tachnije Jugoslvaija) je izgubila jedan jedini rat, a taj rat je bio najogori rat, i izgubili su ga svi, to je rat u Bosni 1991-1995… Sa vama jos nismo rascistili, Na karauli smo vas potamanili a imali ste UCK, Albansku Armiju, Podrsku iz vazduha i USA komandose, na kraju smo se povukli, ja se toga secam jel sam bio u Djakovici. Shto se tiche Ranih ratova, srbija se Branili, Srbiju su napadali, i ko god je napao uspesno se odbranila, bune protiv dahija, prvi rat, drugi rat, i ratove i bitke kad smo gubili, vi niste ni postojali, a drzavu ste dobili Albaniju, zahvaljujucui srpskom kralju. Treba da vas je sramota. Svi odlicno znamo gde ce koristiti ovo vozilo. Ni ameri vam nece pomoci ovaj put. Drzte gace.

      • Tusmo dave podsetimo viste ratovali s stare ljude i decu jer viste svaki rat izgubili mi ot vas nikad nesmo se uplasili imaliste nauruzanje SFRJ a mi vam smo pobedili sa kineske puske ajde na mejdanu s isto nauruzanje pa cete da vidite kako ce prodjete zahvaljujucih nasih junaka i nama kohismo ostavili eu i USA i dosli ovde malnulismo vas najlosu sortu u planeti i sad samo kokodocite ot pasaluckih karantin kraj vase ere stalno smo vas pobedili aterilje pijandure genocido teroriste ste vi

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime