Tanjug
Predrag Kon

Epidemijska situacija u Srbiji je veoma nepovoljna, upozoravaju lekari, a posebno zabrinjava novi delta plus soj korona virusa, koji se pojavio u okruženju. Da je novi soj virusa pred vratima upozorio je član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović, koji je za RTS kazao da je pitanje trenutka kad će to zvanično potvrditi virusolozi. U Hrvatskoj je prvi slučaj delta plus soja registrovan pre nekoliko dana u Čakovcu. Nova mutacija delta varijante virusa korona dosad je otkrivena u 42 zemlje.

Tiodorović je poručio da ne treba praviti paniku i da su sve karakteristike novog soja slične prethodnim sojevima virusa.

– S tim što on ima, bar prema onome što je dosad objavljeno, 10 do 15 odsto veću zaraznost. To znači da će jedna osoba zaraziti još 10 do 12 ljudi – kazao je Tiodorović.

Istakao je da, prema poznatim podacima, delta plus soj ne izaziva težu kliničku sliku.

I prof. dr Aleksandra Knežević s Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu izjavila je da analiza 30 uzoraka iz poslednje dve nedelje nije dokazala prisustvo delta plus soja već je potvrdila potpunu dominaciju delte.

Prema njenim rečima, s obzirom na to da imamo veliki broj inficiranih, možemo očekivati da će se ovaj soj u skorije vreme registrovati kod nas.

– Pretpostavlja se da vakcine štite na isti način kao kod delte – kazala je Kneževićeva.

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon upozorio je da u dnevnom proseku među pozitivnima od korona virusa bude oko 20 odsto dece školskog i predškolskog uzrasta.

Kon je objasnio da epidemiološka ispitivanja pokazuju da je virus ušao u škole posle raznih proslava, uglavnom punoletstava. Prema njegovim rečima, smirivanja situacije neće biti bez ozbiljnih desetodnevnih restrikcija, koje bi podrazumevale da sve bude zatvoreno, osim prodavnica hrane, apoteka i benzinskih stanica. Kako je ocenio, bilo bi dobro da smo imali tih 10 dana restrikcija, pa onda kovid propusnice 24 sata, ovako ćemo narednih nedelju dana i posle još dve nedelje imati blagi pad.

– Pratićemo situaciju, ali izlaza iz ove situacije nema bez vakcinacije – poručio je Kon.

Prvi dobijamo novi lek

Ministar zdravqa Srbije Zlatibor Lončar najavio je da u Srbiju uskoro stiže eksperimentalni lek protiv korona virusa američke kompanije Fajzer, koji smanjuje rizik od hospitalizacije i smrtnosti za 89 odsto. Lončar je istakao da je Srbija treća zemlja u svetu koja je potpisala ugovor s Fajzerom i biće prva koja će imati taj lek. On je za RTS rekao da lek funkcioniše tako što blokira enzim potreban virusu da se umnoži u organizmu, što smanjuje mogućnost težeg obolevanja i smrtnosti.