commons.wikimedia/Vitaly V. Kuzmin
Rusko borbeno vozilo Tajfun-K

Pravljenje borbenog vozila “Tajfun PVO”, namenjenog za strelce i artiljeriju, nalazi se u završnoj fazi, a u trećem kvartalu ove godine biće gotovi eksperimentalno-konstruktorski radovi, saopštio je generalni direktor elektromehaničkog postrojenja „Kupol“ (deo koncerna „Almaz-Antej“) Fanil Zijatdinov.

– Rad na novim primercima je u završnoj fazi, planiramo da početkom ove godine dovršimo eksperimentalno-konstruktorske radove na (sistemu za simuliranje meta) “Ađutant”, u trećem kvartalu na “Tajfunu PVO”. Zatim će već započeti serijska proizvodnja – rekao je Zijatdinov u intervjuu za časopis „Nacionalna odbrana“.

Takođe je istakao da su u oba slučaja pripreme za proizvodnju već u toku, kako u fabrici „Kupol“, tako i u drugim preduzećima.

– Borbeno vozilo “Tajfun PVO” već je uspelo “da se pokaže” – eksperimentalni primerci su predstavljeni na takmičenju “Vedro nebo” na Međunarodnim vojnim igrama 2019 koje su održane u Kini. Tamo su izazvali opšte interesovanje, jer se radi o vozilima na kojima su povoljno i efikasno rešeni zadaci povećanja mobilnosti, bezbednosti i borbene efikasnosti strelaca i artiljerije koji rukuju prenosnim protivavionsko-raketnim sistemima – rekao je Zijatdinov.

On je naglasio da se vozilo pravi samoinicijativno, ali u tesnoj saradnji sa stručnjacima Ministarstva odbrane Rusije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here