EPA/Julien Warnand

Sve jača struja u Briselu koja predlaže novi uslov za pristupanje EU – priznavanje genocida u Srebrenici, pišu “Večernje novosti”. 

Ovi zahtevi sve su glasniji u pojedinim krugovima u Briselu, iako je zvanična Srbija tokom poslednje decenije i pravno, i politički i moralno učinila sve da osudi i ovaj i sve druge ratne zločine.

“Novosti” podsećaju da je Skupština Srbije donela u marta 2010. rezoluciju o osudi zločina u Srebrenici, dok se bivši predsednik Boris Tadić javno izvinio za “jedno od najtragičnijih poglavlja jugoslovenskih građanskih ratova devedesetih”, a 11. jula 2015. tadašnji premijer Aleksandar Vučić umalo nije linčovan na komemoraciji u Potočarima.

Ipak, evropski komesar za proširenje Johanes Han u ponedeljak je upozorio da “nema mesta u EU za one koji negiraju genocid i sve druge presude međunarodnih sudova”.

Zahtev da Srbija prizna genocid u Potočarima ugrađen je i u poslednji izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji, a očigledno je da je ova tema pogodna za politiku “pokretnih meta”.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić smatra da odnos zvanične Srbije prema onome što se dešavalo u Srebrenici nije sporan i da ovo pitanje ne bi trebalo da bude iskorišćeno kao još jedna kočnica na našem putu ka EU.

– Ovde nema ni ćutanja ni negiranja sudski utvrđenih činjenica o Potočarima. Niko od naših zvaničnika ne negira da se zločin dogodio – kazala je ona.

3 COMMENTS

  1. Pa nije kriv Brisel.Krivi smo mi što uopšte s njima ratzgovaramo.Uslov za uslovom,pretnja za pretnjom,ucena za ucenom,poniženje za poniženjem.Pa gde mi tu vidimo dobru volju od strane Brisela za našim članstvom.Zar sve ovo ne govori da nas oni neće,a mi se i dalje zaglupljujemo i čekamo samo ne znam šta.Nadjimo one s kojima možemo sradjivati bez poniženja i ucena.Dosta više već je svima muka od ovog.

    • Dok ovaj izdajnički ološ vodi Srbiju Brisel će uništavati Srbiju . JEDINI spas za ovaj narod je potpuna zabrana svih stranaka i formiranje VLADE NACIONALNOG SPASA sa rokom od bar 5 godina sa ciljem izvlačenje Srbije iz ambisa u koji svakog dana sve viša propada .

  2. Evo nama “radosti”. SVAKI novi paket iz Brisela samo potvrđuje da Srbija NIKADA ali baš NIKADA neće biti član EU . Što se mene tiče HVALA IM NA TOME !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here