Pixabay

Sporazum između Srbije i Australije, o socijalnoj sigurnosti, stupiće na snagu 1. februara 2024, a omogućiće državljanima ove dve države, koji su radili u jednoj od država, da ostvare pravo na penziju, bez obzira gde žive, najavilo je Ministarstvo za rad Republike Srbije, a preneli su srpski mediji.

– Ovaj sporazum je značajan za sve građane Srbije koji su svoj radni vek ostvarili u Srbiji i Australiji, kao i za one koji trenutno žive i rade u Australiji, a kojih, prema procenama Ambasade Srbije u Kanberi, ima između 150.000 i 200.000 – navodi se u saopštenju.

Sporazumom je predviđeno da ukoliko navršeni staž osiguranja na teritoriji jedne države ugovornice nije dovoljan za ostvarivanje prava na penziju, ta država, radi ispunjenja uslova za penziju, uzeće u obzir i staž navršen u drugoj državi ugovornici, s tim što se visina penzija određuje srazmerno dužini staža osiguranja u svakoj državi.

Pored toga, građani će moći pravo na penziju, koje su ostvarili na osnovu pravnih propisa jedne države, da koriste i van njene teritorije, a isplatu u državu prebivališta, bez ikakvih umanjenja.

To znači da ukoliko se srpski državljanin koji je pravo na penziju ostvario u Australiji vrati u Srbiju, Australija će mu i dalje isplaćivati penziju, odnosno prebacivaće novac u Srbiju, bez umanjenja visine davanja.

Stupanjem na snagu sporazuma australijska strana će dobiti osnov da isplaćuje penzije državljanima Srbije koji se vrate u Srbiju, što do sada nije bilo moguće.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here