Prosvjeta
Vojvoda Radomir Putnik

Povodom 105 godina od smrti vojvode Radomira Putnika venac na spomen obeležje danas je položio pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, a vence su položili i državni sekretar Miodrag Kapor, predstavnici Ministarstva odbrane i predstavnici udruženja građana i potomaka.

Mladenović je podsetio da je vojvoda Putnik rođen 50-ih godina 19. veka u Kragujevcu i da je ceo život proveo kao vojnik.

Učestvovao je u srpsko-turskim ratovima i kao jedan od komandanata srpskih jedinica oslobađao srpske gradove od turske vlasti, naveo je Mladenović.

Naglasio je da je vojvoda Putnik vodio Generalštab srpske vojske u balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu i tako obeležio taj period.

“Bistrim umom i vojnom tehnikom ušao je u istoriju vojnog ratovanja i vojne strategije, međutim, već u poznim godinama je oboleo. Sećajući se Radomira Putnika moramo da kažemo da su ljudi poput njega, odlučni, čvrsti, istrajni i veliki rodoljubi uspeli da odbrane našu zemlju i naš narod”, rekao je Mladenović.

Vojvoda Putnik je jakom voljom uspeo da reformiše i srpsku vojsku i srpsko društvo, kazao je Mladenović i dodao:”Tako se i odbranio od velikih sila i obezbedio svoju slobodu, ali i dobio priliku da oslobađa druge narode na ovim prostorima. Večna slava i hvala vojvodi Putniku i svima koji su zajedno sa njim izvojevali slobodu u kojoj mi danas živimo”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here