EPA
Ivica Osim

Uoči puta za Sarajevo imao sam razgovor sa čelnim ljudima grada Beograda i gotovo je izvesno da će jedna od ulica u našoj prestonici dobiti ime po legendarnom Ivici Osimu, rekao je selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi.

Delegacija FSS boravi danas u Sarajevu na Komemoraciji i sahrani nekadašnjem selektoru Jugoslavije.

– On je to apsolutno zaslužio i mnogo mi je drago što će se Beograd i Srbija jednom divnom čoveku i fantastičnom fudbalskom stručnjaku odužiti na adekvatan način. Samo da budemo strpljivi, poznato je da mora da prođe tri godine od smrti da bi se ušlo u proceduru oko imena ulice – rekao je Stojković za sajt FSS.

Njegova smrt je tužan momenat za sve nas koji smo voleli Ivicu Osima. Bio je veoma šarmantna osoba, čovek koji je plenio znanjem, stavom i harizmom. Neko ko je zaista zadužio fudbal u bivšoj zemlji i ostavio dubok trag u inostranstvu.

– Ne pamtim njegovu igračku karijeru, bio sam isuviše mali, ali kažu da je imao nadimak Štraus s Grbavice, a to ne dobija svako. Njegova trenerska karijera je bila impresivna, ostaće mi zauvek urezano u sećanju sve ono što nam je pokazivao na treninzima i način na koji je radio sa nama u reprezentaciji. Naravno, momenti sa Mundijala u Italiji 1990. godine su nešto specijalno.

Takođe i kvalifikacioni put do tog šampionata na kome smo jednu Francusku ostavili iza sebe, dovoljno govori o podvigu i stilu igre pod palicom Ivice Osima, podsetio je Piksi.

– Ljudima koji nisu rođeni na ovim našim prostorima, Švabine misli i ideje bile su nerazumljive. Bio je vrlo inteligentan, svaka njegova rečenica imala je neki širi smisao, nije se služio floskulama i uvek je slao jasnu poruku šta želi i šta mu je namera. To smo samo mi Balkanci umeli da razumemo na pravi način. Osim je bio kosmopolita, lepo se osećao i u Zagrebu i u Beogradu i u Skoplju, Ljjubljani, Titogradu, Novom Sadu, Prištini… I svuda su ga voleli. Ukratko rečeno, bio je Jugosloven. Doći u Sarajevo i odati mu poslednju poštu je najmanje što možemo da učinimo za jednog takvog čoveka otvorenog srca. Švabo je to zaslužio svojom pojavom, likom i delom – zaključio je Stojković.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here