EPA/Valdrin Xhemaj
Bil Klinton i Hašim Tači

„Ne očekujem da će Hašim Tači biti osuđen za ratne zločine na Kosovu“, izjavio je David Štokinger, jedan od funkcionera Socijaldemokratske partije Austrije.

Prema njegovom mišljenju, objavljivanje predloga optužnice protiv Tačija više je „šargarepa“ za Beograd, jer zapad, pre svega SAD i EU, žele da postignu konačno rešenje kosovskog problema, sa konačnim ciljem priznanja Kosova.

Smatra inače da Tači neće biti osuđen, jer je imao, kaže, dobre veze sa Zapadom, a ima i sa aktuelnim zapadnim političarima i diplomatama.

To se videlo, navodi Štokinger u izjavi dostavljenoj Tanjugu, i prilikom predstavljanja njegove knjige „Hašim Tači – Nova država, moderan državnik“ na Bečkoj diplomatskoj akademiji pre dve godine.

Podsetio je da je Tači bio tesan saveznik, delimično i u prijateljskim odnosima sa mnogim zapadnim vojnim i diplomatskim predstavnicima, koji su OVK finansirali i opremali, jer je NATO-u služila kao jeftina kopnena snaga u ratu protiv bivše Jugoslavije.

Tači se, naglašava Štokinger, uz svoju mrežu iz vremena rata i podrške za proglašenje nezavisnosti, vinuo do vrha političke scene u Prištini, scene kojom i inače, primećuje, dominiraju bivše vođe OVK i njihove mafijaške strukture.

– Ne verujem, na osnovu svega što se do sada desilo i šta Tači sve zna, da će biti osuđen – kaže on i primećuje da bi, zapravo, ako bi Tači bio osuđen, praktično morali biti osuđeni i brojni bivši zapadni političari i vojne vođe kao što su Bil Klinton, Medlin Olbrajt, Joška Fišer, Vesli Klark…

Štokinger kaže da je za njega bilo neočekivano objavljivanje optužnice protiv Tačija i drugih, a smatra i da je broj žrtava za koje je odgovorna teroristička organizacija OVK daleko veći od onog koji se pominje u tim optužnicama.

Štokinger kaže da je saradnja NATO, EU i Tačija bila dugo godina veoma bliska i da Tači mnogo toga zna o zapadnim političarima i vojnim vođama.

7 KOMENTARA

    • Ником ништа. Када га ослободе може да прошета Београдом. Уједно је и минирање састанка у Америци. Ко зна шта су нам тамо спремили.

  1. Bili su prijatelji i saradnici, treba im zajedno suditi. Klintona – kao organizatora i sponzora – trebalo bi strozije osuditi.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime