EPA/Olivier Hoslet
Jens Stoltenberg

“Istorija je pokazala da je bombaRdovanje SRJ 1999. godine bilo neophodno i legitimno, jer je zaustavilo nasilje, a izbeglice su mogle da se vrate kući, dok je Kfor pomogao da se na Kosovu stvori bezbedno i sigurno okruženje za sve, uključujući i srpske zajednice”, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

– Znam da NATO još izaziva kontroverze u Srbiji. Mnogima su i dalje bolne uspomene na vazdušnu kampanju 1999. godine. Još je teže onima koji su izgubili voljene. Svaki izgubljeni nevini život je tragedija. I duboko žalimo zbog toga – rekao je Stoltenberg za Politiku.

On je ponovio i ono što je rekao tokom posete Srbiji prošlog oktobra, da, kako je naveo, “ta kampanja nikada nije bila usmerena protiv srpskog naroda”.

– Naprotiv. Cilj je bio da se zaštite civili u širem regionu, tako što će se zaustaviti akcije Miloševićevig režima, koje je međunarodna zajednica bila osudila. Nikada ne smemo zaboraviti prošlost, ali moramo iz nje da učimo i da je ostavimo iza sebe – istakao je Stoltenberg.

Kako je dodao, to je ono što NATO i Srbija rade kroz partnerstvo, koje je korisno iza NATO i za Srbiju i za širi region.

Stoltenberg je naglasio da NATO ceni partnerstvo koje je razvio sa Srbijom i da se nada boljoj budućnosti.

– U potpunosti poštujemo politiku neutralnosti Srbije. Kao što pokazuju Austrija, Švedska i Finska, neutralnost i partnerstvo sa NATO međusobno se ne isključuju. Naše partnerstvo je dobro za Srbiju, dobro za zapadni Balkan i dobro za NATO – istakao je Jens Stoltenberg.

Generalni sekretar Severnoatlantske alijanse konstatovao je i da se suočavamo s najnepredvidivijom bezbednosnom situacijom u svetu poslednjih godina, ali da je NATO pozitivna sila u stvaranju održivog međunarodnog poretka.

Izvor:
Politika, Vestionline

28 COMMENTS

  1. Ako je bombardovanje bilo legitimno i posteno, (neophodno), samovoljno bez dozvola UN i SB onda ste vi lazov, a udruzenje (NATO) pod pritiskom Amerike zlocinacko. Ja van iskreno zelim da vam se sve dobro i lose vrati.

  2. Бандо лоповска зашто нисте бомбардовали Тита и његову СФРЈ кад су Шиптари у хордама из Албаније долазили на Косово и са благословом Аустро – Угарског хохшаплера, прогањали и убијали Србе.

    • Pa Tito im je pripremao teren za raspad SFRJ i taj raspad još nije gotov.Tito je radio po njihovom nalogu ili ti u skladu s njihovim željama(kako hoćete).Srbi su i onda bili meta a ši,ptarija je slibodno ulazila na Kosovo,otimala srpsku zemlju maltretirala Srbe uz blagoslov austrijskog kaplara i ovih na,kaza.Sad Srba gotovo i nema na Kosovu,a cilj je da ih nema ni u Srbiji.

      • На жалост Срби имају кратку меморију, заборављају оно што би требали да запамте заувек.

  3. Ti Stotembergu si dju,bre laž,ljivo i pok,vareno.Kr,vniče šta je tu po tebi legitimno.Vratile su se izbeglice:koje izbeglice?Srbi se nisu vratili,a ši,ptarija se pod vašim pokroviteljstvom useljavala na Kosovo.To što je tobož vraćeno(mislim na šip,tariju) to je nešto što tamo nikad nije ni živelo.

  4. Kada jednioj drzavi pohapsite generale uhapsite predsednika, bombardovanjem kontaminirate zemlju radioaktivnim otpadom ubijete preko tri hiljade ljudi, i na kraju otkinete deo teritorije, a narod koji zivi u Srbiji nikad siromasniji i zemlja nikad bednija, nekako mi se postavlja pitanje samo po sebi , a sta je to sto opravdava, mislim sta je to sto se dobro desilo, sjebali ste zemlju od 9 miliona ljudi zbog teritorije koju ste oteli i dali manjini od 600 000 ljudi, da ne pominjemo nacionalnost. NA OSNOVU CEGA JE ONDA BILO NEOPHODNO I OPRAVDANO:

  5. Zasto niste bombardovali Hrvatsku 95, 96, kad su cinili nasilje nad manjinama??
    Bagro!
    Repbulika Srpska Krajina ode

  6. Ima ona poslovica: ” Ko se oppravdava taj se optuzuje” Gospodine Stoltenberg, od koga je to Nato dobio odobrenje za bombardovanje. Sami ga sebi izdali. Pa zasto imamo savet ujedinjenh nacija. To nato ignorise. Vi bombarsdujete svetom vasu demokratiju. Sila to je vasa demokratija sram vas da budee jos opravdavate bomnardovanje bombama sa osirimasenim uranijum. Umiru nam deeca zbog toga a vi ti opravdavate. Zaigrace mecka i vama na vrata boze srece.

  7. Kad zlocin zlocinci oprvdavaju onda znaju da su i krivi. Zbog cega imate potrebu da stalno jedno te isto tvrdite da je bilo potrebno, evo sad je potrebno da siptare bombardujete. Zasto ne krenete?

  8. Fasisticki pokret fasistickog natoa i evrope sto nam stalno glavu seku ,da bog da ga svi osetili na najmilijima u srazmeri za bol koji je ovaj narod pretrpio i tek ce da trpi od uranijuma koje ste lagerovali i srbiji

  9. Niste u kalkulaciju uzeli mogucnost poraza; Toga cete se setiti kad budete ponovo brojili dane bombardovanja i procenjivali razaranja.- ali sa druge strane. Da li ste sigurni da do toga nikad nece doci. Lesinari, nista nije vecno, pa ni vasa sila.

  10. Slugani obrisase moj komentar; Ili ga nisu razumeli ili su dobili naredjenje. Ali, doci ce dan otreznjenja i niko vas nece zaliti. Ni vasa deca, jer radite protiv njih.

  11. Objasni to Bogu pa si siguran…A do tada kleči i moli se istom da vas kazni kako zaslužujete… Bolesni umovi pravdajte to sebi pred ogledalom…Ne tražimo objašnjenja i vašu milost…I zapamtite nećete je ni dobiti…

  12. Otrezni se narode 13. juna 2019. at 22:52

    Sela se bankrotiraju a samim tim i nestaju.80-desetih godina vratili su se iz Francuske 2 porodice u nase selo ,sada oni odlaze u Nemacku,Francusku i ko zna vec gde .Razlog je prost,bankrotiranje seljaka pocinje od 90 tih godina ,kada amerika pokrece bankanski gradjanski rat a intezivira se posle 2000 te posle drzavnog udara izvedenog opet od te zalosne americke vlade i njenog kriminalnog rezima.Tada se ubacuje u Srbiju krompir od 12 dinara,svinjetina od 120 dinara,mleko sorosevo u prahu stize iz argentine,paradajiz iz albanije.Svi ti proizvodi u tim zemljama imaju visoke stopu drzavnih subvencija.Naprimer ,Francuska subvencionira kromir 600 evra po hektaru i takav salje u Srbiju po 12 dinara.Posto mi nemamo vladu posle 2003 od kada je USA rezin ubio djindjica,a prethodno naseg predsednika Milosevica poslao u Hag,seljak bankrotira.USA rezim potpuno upravlja balkanskim vladama i ciljno bankrotira seljaka saljuci ga na zapad EU a ovde ce polako naseljavati mudzahenine iz Avganistana,Pakistana i nesto manje iz Sirije.Ta prica da su momci ostali neozenjeni samo ovo potkrepljuje.Zenski svet u selima to vidi i zeli bolji zivot i prvi odlazi,njihov instikt je nepogresiv,one znaju da tu nema novca samo mukotrpnog rada .

  13. Kakav si ti paradoks!
    Da li je bombardovanje Srbije bilo legalno, u to i sam ne veruješ.
    Zašto je bilo izbeglica? Po vašoj direktivi grupa razbojnika koja je sada u odelima i karavatama poterala narod da oslobodi prostor kako bi što više bombi mogli da bacite. Vi jedino tako i možete da se junačite, pretnjama, kažnjavanje civala sa daljinskim upravljačem. Što nisi došao sa svojim plaćenicima komadante, da vidiš kako bi prošao. Junak, general iz kancelarije. Sankcije, razne druge blokade i bombe da što više civila uništote. To su vaše junačke metode za okupaciju. Ali neka… možete da lajete još neko vreme, doćiće dan D.

  14. Amerikanci kao i NATO inače vole da se hvale i uveličavaju uspešnost svoje vojske. Oni prvi pogotovo u filmovima, boreći se sa raznim silama, zemaljskom i vanzemaljskim. Jedino im je jedan mali narod na balkanu pomrsio konce. Golobradi mladići, pokazali su im da realnost nema veze sa njihovim propagandnim medijskim ostvarenjima. Dokazali su da nisu tako jaki kao što se predstavljaju, a zaboravljaju da polako ali sigurno dve sile ojačavaju ekonomski i vojno i veoma su blizu da ih nadjačaju. Na ostatku sveta je da se moli da do suprotstavljanja tih sila nikada ne dođe, jer onda sleduje najgori scenario za našu planetu.

  15. Gospodine Stoltenberg, Predikat kojeg apsolutno nezasluzujes.
    “Stoltenberg sramte bilu vucibatino”. Malo nerespektabilno. Ovakav naziv od mene se realno gledano
    nebi mogao ocekivati jel se smatram moralnom i karakternom osobom, ali ovaj put su mi trpila malo napukla. Stoltenberg je ovd presao granicu
    finog ponasanja na kvadrat.

  16. Чему онда оправдаваш нешто шта је \\\\\\\”наводно легитимно\\\\\\\”.Тај лажни сјај гламура и продаје болјег живота који ви годинама рентате онима који паре очи и ринтају за вас је лажан као и ове ваше речи. Ево седим и ја на тераси балкона на азурној обали и гледам јутро и видим само бедне надничаре који чисте,куваре ,поспремаче,доставлјаче kojima ste \\\\\\\”убили\\\\\\\” државе и стотине празних прозора и тераса које ви поседујете а ови доле само санјају .

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here