EPA/Olivier Hoslet
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas, posle sastanka sa delegacijom Saveta ministara Bosne i Hercegovine (BiH), da je zabrinut zbog retorike podela i ruskog uticaja na zemlju.

Zabrinuti smo secesionističkom i retorikom podele, kao i spoljnim uticajem, posebno Rusije. To preti da potkopa stabilnost i oslabi reforme. Svi lideri moraju raditi na jedinstvu i moraju raditi na napretku, istakao je Stoltenberg, prenosi Klix.ba.

Stoltenberg je rekao da je NATO izuzetno predan sigurnosti i stabilnosti regiona.

Vi znate da smo godinama tome predani jer vaša država ima značaj za celi region. Stoga produbljujemo našu saradnju, politički dijalog i praktičnu saradnju. NATO štab u Sarajevu pruža podršku misiji EU Altea. Ostajemo predani uspehu te misije i pozdravljamo produženje misije u Savetu bezbednosti UN, rekao je on.

Stoltenberg je naveo da Alijansa podržava reforme u BiH, kao i paket za izgradnju odbrambenih sposobnosti, što će ojačati sposobnosti zemlje da odgovori na prirodne i druge katastrofe, kao i u oblasti sajber sigurnosti.

Želim da pohvalim BiH na uspehu koji je postigla na svom putu ka EU, ponovio je on, čime je završio obraćanje na kojem nisu bila dozvoljena pitanja novinara, ukazuje Klix.ba.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg stigao je u nedelju stigao u Sarajevo, a po dolasku je imao radnu večeru sa članovima Predsedništva BiH.

Član Predsedništva BiH Denis Bećirović preneo je Stoltenbergu da su prioriteti spoljne politike BiH punopravno članstvo u NATO i EU.

On je naglasio da je spoljna politika BiH usmerena ka očuvanju i unapređenju trajnog mira, bezbednosti i stabilnog demokratskog i sveukupnog državnog razvoja i doprinosu međunarodnom miru i sigurnosti.

Bećirović je upoznao Stoltenberga sa trenutnom situacijom u BiH i „napadu organa vlasti Republike Srpske na ustavni poredak zemlje“, prenosi portal.

U objavi posle sastanka Stoltenberg je poručio da NATO ostaje garant sigurnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BIH.

Rekao je da NATO ne odobrava retoriku, koja podstiče podele i ugrožavanje funkcionisanja institucija države, dodaje se.

1 COMMENT

  1. Kakav je NATO i Zapadni uticaj u BiH.va nede;a vi pravite Srba u BiH.C.G.Naa KiM a onda krivite Rusiju.Neema polako se rusi vas uticaj u Srpskim zemljama,Vi ratujete u Ukrajini protiv Rusije,.A onda vam smeta Ruxki uticaj.Srbi moraju traziti pomoc svoje Ruske brace da bi se odbranili od vaseg zla koje cinite Srbima od rusenja Berlinskog zifa.Nece moci,Gubite.raspadate se,Necete vise moci da ptavite ratove i haos po svetu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here