EPA/Olivier Hoslet
Jens Stoltenberg

Bivši kosovski ministar odbrane Anton Ćuni smatra da je cilj generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, koji će se danas odvojeno sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, da ih podseti na ulogu i misiju trupa Kfora na Kosovu.

Potreba da Stoltenberg to uradi, po rečima Ćunija, proizašla je iz političkog diskursa Kurtija i Vučića uz dominaciju reči “rat”.

– U regionu sa krhkom političkom i ekonomskom stabilnošću, objave rata služe politici Srbije. Štaviše, sa objavama rata ili oko toga, zaboravlja se svrhe uloga trupa Kfora, odnosno uloga onoga ko je odgovoran za održavanje mira na Kosovu – navodi Ćuni.

Ekspert za bezbednosnu politiku Adrijan Štuni tvrdi da Stoltenberg sastancima želi da podseti stranke da Kfor predvođen NATO ima mandat od Ujedinjenih nacija i odgovornost za garantovanje bezbednosti i slobode kretanja na celoj teritoriji Kosova i da je spreman da silom interveniše ako to bude narušeno.

On je skeptičan da će Stoltenberg na odvojenim sastancima nužno razgovarati o novim temama sa Kurtijem i Vučićem.

– Njegov jedini cilj je da još jednom podseti stranke na odgovornosti i granice koje imaju, i gde su crvene linije o kojima se ne može pregovarati – dodao je on.

Sastanak Kurti-Stoltenberg i Vučić-Stoltenberg, prema rečima Bedri Eljezija, stručnjaka za bezbednosna pitanja, posebno uoči sastanka sa šefom evropske diplomatije Žosepom Boreljom, u okviru dijaloga Kosovo-Srbija, ima za cilj da pokaže da EU sa dvojicom lidera može da razgovara samo o političkim pitanjima jer se o bezbednosnim pitanjima razgovara u Bulevaru “Leopolda 3”, odnosno u sedištu NATO.

– NATO preko Kfora neće dozvoliti političke manevre i želi da stavi do znanja stranama da je Kfor spreman da sprovede obaveze koje proizlaze iz mandata NATO na Kosovu – smatra on.

3 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here