EPA/STEPHANIE LECOCQ
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio je da Alijansa priprema posebni paket mera čiji je cilj da doprinese očuvanju stabilnosti i mira u Bosni i Hercegovini, izvestila je danas ministarka spoljnih poslova te zemlje Bisera Turković.

U objavi na Fejsbuku Turković je pojasnila da je od Stoltenberga dobila pismo u kojem je on uverava da se preduzimaju sve mere opreza uslovljene nestabilnom sigurnosnom situacijom na evropskom kontinentu nakon ruskog napada na Ukrajinu.

“Ruska agresija na Ukrajinu iz temelja podriva evropsku bezbednost. Zato je NATO spreman da nastavi da podržava partnere koji mogu biti izloženi malignom uticaju i pritisku (Rusije) kako bi ojačao njihovu otpornost. Kao što znate, NATO razvija set mera, posebno skrojenih za Bosnu i Hercegovinu skladno vašim potrebama”, navodi se u Stoltenbergovom pismu koje je citirala Turković, prenosi Hina.

Reč je o odgovoru na pismo koje je Turković još u aprilu poslala u sedište UN, NATO-a, kao i na adrese lidera EU. Pismo je sadržalo upozorenja o bezbednosnim pretnjama po BiH nakon što je izbio rat u Ukrajini.

Stoltenberg je u svom odgovoru ponovio jasnu podršku evroatlantskom putu BiH odnosno njenom integrisanju kako u Evropsku uniju tako i u NATO te je najavio nastavak saradnje čiji je cilj sprovođenje reformi nužnih da bi se ti ciljevi ostvarili.

On je naveo da je stabilnost zapadnog Balkana dugoročni strateški cilj Alijanse kojem ostaje do kraja predana. Izrazio je zabrinutost zbog separatističke retorike i aktivnosti koje prete održanju Dejtonskog sporazuma.

Naveo je i da NATO snažno i jasno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i funkcionisanje njenih institucija.

4 COMMENTS

  1. Dobro, kojim argumentima se NATO meša u unutrašnje poslove BIH? Kojim se to ovlaštenjima pravdaju?

  2. Nato da “cuva” stabilnost, dali se vama iz nato-a cini da se ostatak sveta koji nije deo vase zlocinacke RULJE kopca na ledjima,?????? u kojoj ono bese drzavi gde ste cuvali/ sacuvali stabilnost, ipak treba imati*uda izici pred svet i tako nesto objaviti, za vas to nije nista,lazete svet od kada postoite.

  3. Да ли је неко тражио било какве мере од те злочиначке организације? Кад ће престати да се понашају као непозвани светски полицајац? Очито да се не може чекати да се НАТО распадне, већ се мора уништити!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here