EPA-EFE
Jens Stoltenberg i Redžep Tajip Erdogan

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg odbacio je mogućnost da Turska bude izbačena iz Severnoatlantske alijanse zbog vojne operacije u Siriji.

– O tome nema reči ni u kom slučaju. Neke naše članice mogu da iskažu svoje mišljenje, među njima mogu da izbiju nesuglasice, ali mi smo najefikasnija Alijansa u istoriji i takvi ćemo i ostati – rekao je Stoltenberg.

On je dodao da članice NATO-a nisu jedinstvene u vezi sa situacijom u Siriji.

– Ipak, Turska ima pravo da bude zabrinuta za svoju bezbednost. Turska radi mnogo toga u okviru NATO-a i njen doprinos delatnosti Alijanse je suštinski. I dalje ćemo podržavati Tursku snabdevajući je sistemima PVO – rekao je generalni sekretar NATO-a.

Stoltenberg, koji je u zvaničnoj poseti Turskoj, razgovarao je sa predsednikom te zemlje Redžepom Tajipom Erdoganom, kao i sa ministrima inostranih poslova i odbrane, Mevlutom Čavušogluom i Hulusijem Akarom.

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa Čavušogluom, Stoltenberg je rekao da je NATO zabrinut zbog turske operacije na severu Sirije i rizika od destabilizacije tog regiona.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan 9. oktobra je objavio da je počela operacija „Izvor mira“ na severu Sirije, usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i Islamske države. Turska avijacija je istog dana bombardovala grad Ras el Ajn u sirijskoj provinciji Haseke i još nekoliko gradova. Kasnije je objavljen početak i kopnene operacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here