EPA-EFE/Omer Messinger
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da će Alijansa tokom ove nedelje uputiti pisani odgovor Rusiji u vezi sa zahtevima za garancije bezbednosti u koordinaciji sa Amerikom.

Takođe, upozorio je da neće biti kompromisa sa Moskvom kada je reč o fundamentalnim principima saveza.

– Završavamo rad na predlozima NATO, pisanom dokumentu koji ćemo uputi kasnije ove nedelje. Uradićemo to uporedo sa Amerikom – rekao je Stoltenberg u intervjuu za američku TV stanicu Si-En-En.

On je istakao da je Alijansa spremna da diskutuje o kontroli naoružanja, razoružanju, transparentnosti vojnih aktivnosti, mehanizmima snižavanja rizika i drugim pitanjima koja se tiču evropske bezbednosti.

– Ali, nismo spremni za kompromis kada je reč o našim osnovnim principima – istakao je generalni sekretar NATO.

Podsetimo, politika „otvorenih vrata“ jedan je od tih fundamentalnih principa Alijanse, a s druge strane dalje neširenje saveza na Istok ključni je zahtev Rusije.

Stoltenberg je rekao i da Alijansa neće razmeštati snage u Ukrajini.

– Borbene jedinice NATO neće biti raspoređene u Ukrajini – rekao je on.

U Briselu je 11. januara održan sastanak Saveta Rusija-NATO. Sastanak je usledio nakon razgovora o bezbednosnim garancijama između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, održanih 9-10. januara u Ženevi a pre konsultacija na bečkoj platformi Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

Povod za razgovore je nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama koji je Moskva uputila Vašingtonu i njegovim saveznicima u decembru. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here