EPA-EFE/Omer Messinger
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ostavio je otvorenu mogućnost da njegov mandat bude produžen, nakon što su visoki zvaničnici zemalja članica Alijanse otvoreno podržali tu ideju, uključujući jednog od njegovih potencijalnih naslednika, javlja Rojters.

Upitan da li su ga tokom posete Vašingtonu ubedili da ostane prvi čovek vojnog saveza, Stoltenberg je rekao: “Ja sam odgovoran za sve odluke koje NATO treba da donese, osim one o mojoj budućnosti. O tome treba da odluči 31 saveznik”.

U septembru je Stoltenberg, bivši premijer Norveške, rekao da ne traži još jedno produženje mandata, podseća Rojters.

Obraćajući se novinarima danas na marginama sastanka ministara odbrane NATO u Briselu, Stoltenberg je insistirao da to ostaje tako, ali je više puta odbio da kaže šta bi uradio ukoliko bi ga članice Alijanse zamolile da ostane generalni sekretar.

Njegov mandat je već tri puta produžen i on bi trebalo da se u septembru povuče posle devet godina na mestu generalnog sekretara NATO.

Međutim, kako navodi britanska agencija, članice Alijanse se bore da pronađu naslednika koji bi mogao da dovede do neophodnog konsenzusa 31 članice.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here